Vadiúj pálya debütál a hétvégén a Forma-1-ben: Miamiba látogatott a mezőny, ahol egy 5412 méter hosszú, 19 kanyarból álló aszfaltcsíkon bizonyíthattak idén ötödik alkalommal a pilóták 33 Celsius-fokos hőmérséklet mellett. Az edzésre 52-54 Celsius-fokig melegedő aszfaltot azonban toldozni-foldozni kellett már a gyakorlás előtt. A problémák oka a helyi beszámolók szerint az építésben keresendő, valamilyen hiba csúszott még az aszfaltozásba. Maga az aszfaltcsík a látottak alapján azonban tartogathat még izgalmakat, különös tekintettel a 14-15-16-os kanyarok kombinációjára.

A pályára hamar kihajtott a mezőny, köztük a Mercedesekkel, akikről a legtöbb szó esett: fejlesztésekből is ők hozták a legtöbbet, autójukat pedig kissé kiszínezték a Miaminak szóló megőrülés jegyében.

Lewis Hamilton is részt vett az edzésen, holott ez kétséges volt. A brit az ékszerviselés betiltása ellen tiltakozott fenyegető hangnemben – a hírek szerint állítólag kivételt tett vele az FIA ékszerügyben.

A miami pályán a jelenlegi élmenők vétették a legkomolyabb hibákat: Charles Leclerc megforgott a Ferrarival, a Red Bull hollandja, Max Verstappen pedig falat érintett. Cunoda Juki, aki a pályát egy Forma-E aszfaltcsíkhoz hasonlította, szintén megpördült a korai percekben.

A bokszutcában is zajlottak az események: Esteban Ocont úgy engedte útjára az Alpine, hogy George Russellnek állóra kellett fékeznie Mercedesét az ütközés elkerülése érdekében.

Féltáv után nem sokkal Valtteri Bottas előcsalogatta Miami első piros zászlóját: a finn falba csúszott Alfa Romeójával. A helyi autómentők viszonylag jól vizsgáztak, hamar eltávolították a sérült autót a bukótérből.

Az újraindítás után nem sokkal Carlos Sainznak volt hajmeresztő pillanata: Ferrarijával nagy sebességnél forgott meg, de megúszta az esetet egy jobb első defekttel.

Az eredménylista némileg eltért attól, amit megszoktunk az elmúlt hétvégéken: Leclerc első helye persze nem volt meglepő, de Russell második pozíciója már annál inkább. Őket a Red Bull párosa, Verstappen és Sergio Perez követte, Sainz a másik Ferrarival közepes abroncsokon a hatodik volt Pierre Gasly (AlphaTauri) mögött. A legnagyobb meglepetésember Alexander Albon volt a Williamsszel, a thai-brit a hetedik legjobb kört futotta.

Lewis Hamilton a nyolcadik a másik Mercedes volánjánál. Rajtuk kívül Kevin Magnussen (Haas) és Daniel Ricciardo (McLaren) fértek be a legjobb tízbe.

F1: Máris szétesett a vadiúj miami pálya 2

A teljes eredménylista

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint péntek este fél 12-től.