Felhős időben, száraz pályán, 12 fokos levegő- és 15 fokos aszfalthőmérséklet mellett vette kezdetét az idei év negyedik időmérő edzése Imolában, a 2022-es Forma-1-es Emilia-romagnai Nagydíjon. Az első (és addigi egyetlen) szabadedzést a még vizes pályán Charles Leclerc nyerte a Ferrarival.

A megszokottakkal teljes mértékben megegyező időmérő a szombati sprintkvalifikációs futam rajtsorrendjét döntötte el.

A Q1 elején Carlos Sainz izgulhatott a Ferrarival: csapatának szerelői szorgosan szerelgették autóját még azok után is, hogy elkezdődött az időmérő. A pályára hajtó pilóták azonban nem egységesen választottak gumit: többen még átmeneti abroncsokon tették meg első körüket, de voltak, akik már száraz gumikkal tették ezt, ugyanis kialakult egy már száraz nyomvonal a közel 5 kilométeres aszfaltcsíkon.

Sainz végül még bőven időben kihajthatott a garázsból, és Leclerc-rel együtt tervezték átvenni az éllovasok szerepét. Ők már slick abroncsokon gurultak ki a bokszból, és a többiek is váltottak. Alexander Albon Williamse azonban megakasztotta az időmérő lefolyását: 12 perccel a Q1 vége előtt az autó jobb hátsó féke kigyulladt, majd fel is robbant. Piros zászlós szakasz lépett életbe a szétszóródó, égő törmelék miatt.

A takarítás után sokan felsorakoztak, hogy mihamarabb mérvadó köröket futhassanak: az eső lába továbbra is lógott, sőt, helyszíni beszámolók szerint ekkor el is kezdett szemerkélni. Az idők folyamatosan javultak, percről percre tizedeket ugrott előre mindenki – ne feledjük, ez volt a hétvége első száraz eseménye Imolában.

…öt embernek azonban egy időre az utolsó is. Albon mellett elvérzett ugyanis az időmérő első szakaszában a két AlphaTauri, Nicholas Latifi (Williams) és a váltóhibával küszködő Esteban Ocon (Alpine). A két Mercedes-pilóta is a kiesés határán táncolt: Lewis Hamilton csak négy ezredmásodperccel kerülte el az újabb blamát, de George Russell sem dicsekedhetett a 12. hellyel.

A Ferrari rádiózása szerint a Q2 kezdete utáni öt perccel esőt jósoltak, így mindenki sietett a pályára, ahogy tudott. Az előrejelzés szerint csak egyetlen száraz mért kör fért így bele a meccsben maradt 15 embernek. Egy kört mindenkinek sikerült is összeraknia, amikor Sainz összetörte Ferrariját, amivel elő is csalogatta a piros zászlót. A spanyol ekkor a második volt az élen álló Max Verstappen Red Bullja mögött, de ez végül csak a tizedik rajthelyet jelentette neki a sprintre.

Bő tíz perc maradt a Q2-ből a romeltakarítás után, de az esernyők nyílása a lelátón jelezte, hogy sok javításra nem érdemes számítani az időmérő ezen szakaszában. Ekkor a két Mercedes, Mick Schumacher (Haas), Csou Kuan-jü (Alfa Romeo) és Lance Stroll (Aston Martin) voltak kieső helyen, és ez nem is változott, mert nem hajtottak pályára az autók.

Sebastian Vettel a Q2 leintése előtt meggondolta magát: a német csak felmérte a terepet az Aston Martinnal a Q3-ra. Példáját végül többen is követték.

A Q3 kezdetére az eső alábbhagyott, így a köridők a 12 perc alatt folyamatosan javultak az átmeneti abroncsokon. Szűk 9 perccel a leintés előtt Kevin Magnussen a Haasszal előcsalogatta a piros zászlót: a dán épp úgy állt meg a fal előtt egy kicsúszás után, mint Valtteri Bottas az Alfa Romeóval a szabadedzés végén, autója nem is sérült, önerőből visszatért a bokszba.

Az újraindítás után kezdődhetett a játék. Elsőre Leclerc mindössze két századdal volt gyorsabb Verstappennél, mögöttük a McLarenek következtek Daniel Ricciardo, Lando Norris sorrendben. Ekkor jelezték a Red Bullnál, hogy újra érkezik az eső.

A javítások nem fejeződtek be. Néhányan tudtak javítani, köztük Verstappen is, aki az élre állt, de jött az újabb, szám szerint negyedik piros zászló Bottas Alfa Romeójának leállása miatt.

2 perc 58 másodperce maradt a mezőnynek a javításra az autó elszállítása után, ez egyetlen mért kört jelenthetett mindenki számára. Végül előkerült az ötödik piros zászló is Norris miatt, aki a Bottas/Magnussen-féle hibával csúszott ki, ő azonban a falat is megérintette orrkúppal.

A pole így végül Verstappené lett Leclerc és Norris előtt, a negyedik helynek Magnussen örülhet. A harmadik soron Fernando Alonso (Alpine) és Ricciardo osztozhat, Sergio Perez a másik Red Bull-lal csak a hetedik lett. Bottas a leállásával együtt nyolcadik, Vettel a kilencedik lett, Sainz pedig érthető módon maradt a tizedik.

F1: Verstappen a pole-ban, Ferrari a falban az imolai időmérőn 2

A teljes eredménylista

Az Emilia-romagnai Nagydíj programja szombaton 12.30-tól a második szabadedzéssel folytatódik. Azt követően következik a sprint, vasárnap pedig a futam.