Először jár Európában a Forma-1 a 2022-es szezonban az Emilia-romagnai Nagydíj hétvégéjén, Imolában pedig rögtön nedves körülmények várták a mezőnyt. Az évad negyedik versenyhétvégéjét ráadásul az is megkavarja, hogy idén először a szombati sprintfutam dönt majd a vasárnapi rajtsorrendről.

Mindezek miatt kulcsfontosságú lehetett volna az a 60 perc, amit a 19 kanyarból álló, 4909 méter hosszú pályán tölthettek a versenyzők 11 Celsius-fokos levegő- és 14 fokos aszfalthőmérséklet mellett.

Az aktivitás eleinte nem volt túl nagy, az első öt percben például csak Valtteri Bottas (Alfa Romeo) és a két Haas-pilóta hajtott a csuromvizes, folyamatosan záporok áztatta pályára. Rögtön ki is derült, hogy a bokszutca végén lévő csapat autói csak nehezen tudják elhagyni garázsukat a kanyarodó út miatt.

Mivel a következő pályaeseménynek már tétje lesz, a mezőny szép lassan aktivizálta magát, de a korai körök csak az aszfalttal és a körülményekkel történő ismerkedésé voltak. Charles Leclerc például meg is forgott egy alkalommal a Ferrarival, Nicholas Latifi pedig a sóderben is megjáratta Williamsét.

Esőből ugyan volt utánpótlás, de a körülmények javultak: féltáv környékén a mezőny tagjai fokozatosan váltottak az esőgumikról átmeneti abroncsokra. A köridők folyamatosan javultak, de a pontos erősorrendet nem lehet ennyiből megállapítani.

Az azért látszik, hogy a Red Bull és a Ferrari ezen a pályán is a mezőny előtt lesz. Az edzés leintésekor az első három helyet az ő autóik foglalták el. Leclerc mindenkinél többször forgott meg és csúszott ki, nem egyszer nagyon közel került egy komolyabb autótöréshez, de végül mégis az övé volt a leggyorsabb kör: több mint 8 tizeddel verte csapattársa, Carlos Sainz legjobb idejét. A Red Bull párosát, Max Verstappent és Sergio Perezt a két Haas választotta ketté a 4-5. helyen.

Komolyabb incidenst nem láthattunk, egy alkalommal lendült meg csak a piros zászló, de akkor is szinte feleslegesen: Lando Norris csúszott a kavicságyba a McLarennel, de végül önerőből kiszabadult onnan néhány perccel a leintés előtt.

A leintés előtt még Bottas forgott ki és állt meg centikkel a fal előtt, de autója a bukótérben maradt.

F1: Pörögve-forogva is Leclerc a leggyorsabb 1

A teljes eredménylista

Az Emilia-romagnai Nagydíj programja az időmérővel folytatódik 17 órától. Szombaton a második szabadedzést követően következik a sprint, vasárnap pedig maga a futam.