Látványos baleset történt a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj időmérőjének első szakaszában. A mezőny két kanadai pilótája, Lance Stroll és Nicholas Latifi találkoztak némi figyelmetlenség és félreértés miatt.

Latifi a Williamsével teljesen lehúzódott az útról, hogy elengedje honfitársát az Aston Martinnal, akiről azt hitte, épp gyors körön van. Amikor meglátta, hogy nem ez a helyzet, és Stroll is csak lassan autózik, Latifi folytatni kívánta tervezett programját, és megpróbálta visszaelőzni Strollt. A zöld autóban ülő pilóta azonban körültekintés nélkül húzódott a pálya közepéről jobb oldalra, ahol nagyobb tempóval érkezett a Williams-versenyző.

A kontaktban Latifi autója komolyabban, Strollé könyebben megsérült. Kínos, hogy utóbbi csapata épphogy elkészült a harmadik szabadedzésen egyszer már megtört autó javításával, amikor a csapattulajdonos Lawrence Stroll fia újabb feladatot adott a szerelőknek.

Nem is volt kérdés, hogy a stewardok megbüntetik Strollt: az időmérőt utolsó helyen záró pilóta számára semmit sem jelentő 3 helyes rajtbüntetést, illetve két büntetőpontot kapott.

Ezen felül több ügyet is vizsgálnak/vizsgáltak:

  • A williamses Alexander Albon autójából pedig az előírtnál kevesebb üzemanyagot tudtak levenni a kötelező vizsgálatokhoz. A thai-brit pilótát kizárták az időmérőről emiatt. Albon ettől függetlenül a versenyen részt vehet.
  • A Red Bull harmadikként végző pilótáját, Sergio Perezt sárga zászló alatti gyorshajtással gyanúsították. Az esetet kivizsgálták, és úgy látták, hogy eléggé visszalassított a mexikói, így nem szankcionálták.
  • Órákkal az időmérő leintését követően Charles Leclerc-t, Cunoda Jukit és Csou Kuan-jüt is beidézték, mert túl lassan hajtottak a bokszba visszavezető köreiken. Leclerc és Csou esetében elmaradt a büntetés, indoklásuk szerint ugyanis a többi pilóta elengedése miatt voltak lassabbak. Cunoda azonban megrovást kapott, idén ez már a harmadik neki. Ha egy pilóta öt megrovást összegyűjt egy szezon alatt, tíz helyes rajtbüntetésben részesül.