Új szabályok, új autók, de a jól ismert arcok, kicsit megkeverve – elindult a 2022-es Forma-1-es szezon a Bahreini Nagydíj első szabadedzésével.

A pilóták perceken át ismerkedhettek immár egy versenyhétvége keretein belül új autójukkal, a nagyközönség pedig egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy valós képet kapjon az erősorrendről. A sokismeretlenes egyenlet legstabilabb pontja az 5412 m hosszú szahíri aszfaltcsík volt, ahol még napfényes körülmények között, viszonylag szeles időben, 19 fokos levegő- és 36 fokos aszfalthőmérséklet mellett körözhetett a mezőny.

A bokszutca nyitása után még szinte tesztüzemmódban volt a mezőny, több kocsira is mindenféle rácsok és mérőműszerek voltak felszerelve. A tesztekről az Alfa Romeo “magával hozta” gyengélkedését, új pilótájuk, Valtteri Bottas gyújtáskimaradásra panaszkodott, így mért kör nélkül zárta az órát. A közvetítéssel is voltak problémák, a kép, a hang és a feliratok sokszor nem voltak szinkronban.

Alig hét perc után meg is szakították a gyakorlást, mert Esteban Ocon elhagyott egy karosszériaelemet a célegyenesben. Csak az Alpine külseje sérült a képek szerint, az oldaldoboz borítása szakadt le.

A takarítás után hátramaradt 40 percben belehúzott a mezőny, senki sem akarta vesztegetni az idejét. George Russell is elhagyott egy kisebb elemet Mercedeséről, de ez volt az egyetlen esemény, ami negatívan befolyásolta bemutatkozását új csapatánál. Miután megjavították autóját, Ocon is visszatért a pályára. A legjobb idők az utolsó 20 percben kezdtek el záporozni.

Az edzést végül Pierre Gasly nyerte az AlphaTaurival, lágy gumival futott köre 3-4 tizeddel volt gyorsabb, mint a Ferrari párosáé. Charles Leclerc és Carlos Sainz azonban a közepeseken futották legjobbjaikat, és a becslések szerint a puhább abroncsok akár egy másodperces gyorsulást is eredményezhetnek.

Visszatért a Forma-1, meglepetés az élen 1

Carlos Sainz

Negyedikként Russell végzett a Mercedesszel a Red Bull friss világbajnoka, Max Verstappen előtt. Aggasztó lehet a brit és csapata szempontjából, hogy legjobb idejét lágy, az energiaitalosok hollandja pedig közepes keveréken futotta. Lance Stroll lett a hatodik az Aston Martinnal, Lewis Hamilton pedig csak hetedikként zárt.

Visszatért a Forma-1, meglepetés az élen 2

Lewis Hamilton

Visszatért a Forma-1, meglepetés az élen 3

Max Verstappen

A legjobb tízbe befért még Fernando Alonso (Alpine), Cunoda Juki (AlphaTauri) és Sergio Perez (Red Bull). Érdemes még kiemelni Csou Kuan-jüt, az Alfa Romeo kínai újoncát, aki 13. lett, illetve a koronavírusos Sebastian Vettel helyettesét, Nico Hülkenberget. A német az edzés előtt csak szimulátoron találkozott az Aston Martinnal, így megsüvegelendő 14. helyet érő köre.

Visszatért a Forma-1, meglepetés az élen 4

Nico Hülkenberg

Visszatért a Forma-1, meglepetés az élen 5

A teljes eredménylista

A hétvége a második szabadedzéssel folytatódik magyar idő szerint 16 órától.