Nagyot fordult a világ a Forma-1-es Török Nagydíj helyszínén péntekről szombatra: a 16 fokos levegő- és 20 fokos aszfalthőmérséklet mellett az előrejelzéseknek megfelelően az eső jelentette az új kihívást, így a harmadik szabadedzés elején a slick gumik a garázsban maradtak.

A legtöbben azonban nem igazán kapkodtak, a bokszutca nyitásakor többen még kabátban, sapkában álltak garázsukban. Elsőként a Williams két pilótája hajtott ki a garázsból, de a pályát egyikük sem érte el…

Az első, aki autóba ült, az Pierre Gasly volt. Csapattársával, Cunoda Jukival együtt esőgumikat rakatott autójára, majd egy lassabb tapogatózó körre elment a páros.

Az első fecskék szép lassan a többiek kedvét is meghozták, így a több köröző autó gyorsan szárította a pályát, ráadásul néha a nap is elő-előbújt. Nem is kellett 20 perc ahhoz, hogy az esőgumikat átmeneti abroncsokra cserélje a mclarenes Lando Norris, majd szépen lassan a többi pilóta is.

A pilóták egyre magabiztosabbá váltak, így egyre több volt a hiba is. Gasly és a Haas orosz versenyzője, Nyikita Mazepin a hátsó egyenes jobbtörésében forogtak meg, George Russell azonban az első kanyarokban ásta el a kavicságyba a Williams versenygépét. Amíg őt kimentették onnan, piros zászlóval megszakították a körözést.

Az edzés végéig még láthattunk néhány kisebb hibát, de komolyabb incidens nem történt. A pálya folyamatosan gyorsult az edzés végéig, így a leggyorsabbak azok voltak, akik folyamatosan köröztek. A Mercedes hamar, már 45 perc után befejezettnek tekintette a szabadedzést, így Lewis Hamilton csak a 18. helyen zárt pénteki sikerei után.

A leggyorsabb az első fecske, Gasly lett a Red Bull párosa, Max Verstappen és Sergio Perez előtt. Őket a két Ferrari-pilóta követte Carlos Sainz, Charles Leclerc sorrendben, de bármiféle erősorrendet leszűrni a végeredményből nem érdemes.

F1: Megjött az eső az időmérő előtt Isztambulba 2

Max Verstappen

F1: Megjött az eső az időmérő előtt Isztambulba 3

A teljes eredménylista

A Török Nagydíj időmérője 14 órakor kezdődik.