Kétséges volt, hogy elkezdődhet-e a 2021-es Forma-1-es szezon 15. időmérő edzése Szocsiban, az Orosz Nagydíjon. Az előre megjósolt eső ugyanis minden programot elmosott előtte, beleértve a harmadik szabadedzést is.

A kvalifikáció tervezett időpontja előtt fél órával azonban felszakadozott a felhőzet, és némi napsütés is érte az aszfaltot, így a körülmények autózásra alkalmasabbá váltak magyar idő szerint szombat délután 2 órára.

A Q1 elején komoly sor alakult ki a bokszutca kijáratának végén, mindenki szeretett volna időben, egy esetleges piros zászlós megszakítás előtt mért kört futni. A legtöbben az átmeneti abroncsokkal gurultak ki a pályára, Fernando Alonsót kivéve, aki Alpine-jára vizes gumit rakatott fel.

A szakasz úgy zajlott, ahogy az esős időmérőkön szokott: ahogy tisztult és száradt a pálya, percről percre javultak a köridők. Állandóan változott a sorrend a tabellán és nagy volt a forgolódás a kieső helyeken is. Max Verstappen azonban állandó szereplője volt az utolsó ötösnek: a Red Bull hollandja nem kockáztatott, és két, a körülményeket kitapogató köre után vissza is gurult a bokszba. Felesleges is lett volna köröznie, hiszen mindenféleképpen a mezőny végéről kezdheti a vasárnapi nagydíjat.

Antonio Giovinazzi kis híján összeütközött Charles Leclerc-rel: az Alfa Romeo versenyzője megforgott a Ferrari monacóija előtt, aki jó reflexeit bevetve ügyesen kikerülte az olaszt.

Hibákból – még ha nem is voltak annyira látványosak, mint Giovinazzié – nem volt hiány: főként az elfékezések és a bukótérben kalandozások voltak gyakoriak, valamint Sergio Perez forgott meg a Red Bull-lal egy alkalommal. Az első szakaszban azonban nem került elő a piros zászló, mindenki szabadon körözhetett. Végül nem jutott tovább Verstappenen kívül a két Alfa Romeo és a két Haas.

Még a Q2 is úgy kezdődött, hogy a zöld oldalfalú intermediate abroncsok jelentették az ideális gumiviseletet. A legerősebbnek a két Mercedes-pilóta, illetve Pierre Gasly tűntek az AlphaTaurival. Nem gurult azonban pályára Leclerc a Ferrarival, ugyanis motorcsere miatti rajtbüntetésének köszönhetően csak a mezőny végéről indulhat vasárnap.

Ha már rajtbüntetések: a Q2 közben kiderült, hogy nem Verstappené lesz az utolsó rajthely, hanem a williamses Nicholas Latifié, akinél szintén komplett erőforrásrendszert cseréltek. Emiatt ő sem futott mért kört. A maradék három kieső hely elkerüléséért való küzdelemben elbukott Sebastian Vettel az Aston Martinnal, valamint a két AlphaTauri. Carlos Sainz a Ferrarival épphogy bekerült a Q3-ba.

A Q3 első perceiben senki nem merte megkockáztatni, hogy esetleg száraz pályára alkalmas abroncsot tegyen fel autójára a kialakuló száraz ív miatt. Az első mért körök után Hamilton 6 tizeddel vezetett Lando Norris McLarenje és Bottas előtt. Alonso volt a negyedik ekkor, az Alpine spanyolja folyamatosan villogott.

George Russell volt az első igazán bátor pilóta, az ő Williamsére kerültek fel először a slick gumik. Őt hamarosan Sainz is követte, sőt, a McLarennél, majd szép lassan mindenkinél előkerültek a csillogó, bordázatlan abroncsok. Hamiltonnál egy első szárnyat is kellett cserélni, mert a bokszbejáraton falnak ment.

Végül ki tudott ő is menni a pályára az utolsó két és fél percre. Mindenki a száraz gumikon autózott már ekkor, a tűzijáték abszolút az utolsó pillanatra maradt. A későn cserélők nem tudták felmelegíteni a gumijaikat, és végül Norris nyerte meg pályafutása első időmérőjét a végén még meg is forgó Sainz és Russell előtt.

F1: Bombameglepetés, McLaren-pole Szocsiban 2

Carlos Sainz

Hamilton a végén még meg is forgott, a falat is eltalálta kicsit a Mercedes fenekével, és csak negyedik lett Daniel Ricciardo (McLaren), Alonso, Bottas, Lance Stroll (Aston Martin), Perez és Esteban Ocon (Alpine) előtt.

F1: Bombameglepetés, McLaren-pole Szocsiban 3

A 2021-es Forma-1-es Orosz Nagydíj magyar idő szerint vasárnap 14 órakor kezdődik.