Még csak augusztus 20-án tölti be 18. életévét, máris nem akármilyen pályafutást tudhat magáénak Théo Pourchaire: azok után, hogy a sorozat legfiatalabb győztesévé avanzsált, hajszállal csúszott le tavaly a Forma-3-as bajnoki címről, idén a Forma-2-ben nyert futamot rekordfiatalon a francia.

Pourchaire a Sauber Academy tagjaként szerdán életében először vezethetett Forma-1-es autót, ráadásul a Hungaroringen esett át a tűzkeresztségen, ahol az Alfa Romeo 2019-es autójával, a C38-cal körözhetett, miközben több csapat is a Pirelli munkáját segítette.

Új pilóta debütált az F1-ben 1
Új pilóta debütált az F1-ben 2

Új pilóta debütált az F1-ben

Új pilóta debütált az F1-ben 9
Új pilóta debütált az F1-ben 10
Új pilóta debütált az F1-ben 11
Új pilóta debütált az F1-ben 12
Új pilóta debütált az F1-ben 13
Új pilóta debütált az F1-ben 14
Fotó megosztása:

Részleteket nem árult el az ifjú francia tesztjéről a hinwili istálló, csupán annyit, hogy komplett programot teljesített. „Ezzel egy álmom vált valóra” – írta közösségi oldalán az F2-es pilóta. „Életemben először vezethettem F1-es autót, gyerekkorom óta erről álmodtam” – tette hozzá, miközben köszönetet mondott a csapatnak az élménydús, felejthetetlen napért.

Ugyanakkor az egyik képen látható egy tábla, ami alapján valószínűsíthető, hogy Pourchaire 1:19.2-es időt is autózott Mogyoródon. Ha ez igaz, első tesztjén 1,7 másodperccel volt lassabb Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi hétvégi időmérős körénél, persze a program homályossága mellett a képet az is torzítja, hogy az időjárási viszonyok is mások voltak.

Új pilóta debütált az F1-ben 15

Habár egyelőre nem verték nagydobra, egy másik versenyző is beülhetett a 2019-es Alfa Romeóba. Mahaveer Raghunathan két évvel ezelőtt azzal írta be magát a történelemkönyvekbe, hogy elsőként esett a büntetőpontrendszer áldozatául.

A Forma-2-es mezőnyben messze szinten alul teljesítő Raghunathannak ráadásul egy éven belül kétszer is összegyűlt az egyfutamos eltiltást jelentő tizenkét strigula, de miután a második tucat pont az idény végére, csak egyszer kellett versenyt kihagynia.

Mindennek ellenére egy pontszerzés is szerepel a neve mellett: az MP Motorsporttal 10. lett Monzában, megmozdulásaival azonban nem egyszer űztek belőle gúnyt a mémgyáros szurkolók.

A 22 éves indiai még kedden megtett 71 kört a 4,3 kilométeres aszfaltcsíkon, ideje azonban majdnem két másodperccel bizonyult lassabbnak, mint az F2-es összetettben jelenleg a hatodik helyen álló Pourchaire-é.

Érdemes megjegyezni, hogy 2022-re akár mindkét pilótáját lecserélheti az Alfa Romeo, és ugyan Frédéric Vasseur csapatfőnök nagyra tartja a 17 éves franciát, pár hónappal ezelőtt elmondta, még korai az F1-es jövőjéről beszélni. „Még a szuperlicencért hajt, és szeretnénk neki időt adni. Szerződésünk van Théóval, de semmit sem akarunk elsietni vele” – jelentette ki.

Az elmúlt hetekben több lehetséges név is felmerült a hinwilieknél, a nemzetközi sajtó Valtteri Bottasszal, Callum Ilott-tal, de még Mick Schumacherrel is összeboronálta őket.