F1: Verstappen Hamilton trükkjével nyert Franciaországban

Max Verstappen a Mercedest a saját "erődjében" verte meg: egy utolsó előtti körös előzéssel győzött a Forma-1-es Francia Nagydíjon Lewis Hamilton előtt.

F1: Verstappen Hamilton trükkjével nyert Franciaországban

A Red Bull-os Max Verstappen nyerte a 2021-as Forma-1-es Francia Nagydíjat a mercedeses Lewis Hamilton és a másik Red Bull-ban ülő Sergio Perez előtt. Az 53 körös futamot Verstappen Hamilton már kétszer is bevetett trükkjével nyerte: két kiállással, a friss gumikon, lemaradását folyamatosan ledolgozva előzte meg a britet.

A rajtot jól kapta el mindenki az élen, de Verstappen az első kanyarban besokallt, és elveszítette a vezetést Hamiltonnal szemben. A két Mercedes között autózva folytatta a versenyt az első kerékcserékig, miközben a különbség sosem nőtt 3 másodperc fölé.

F1: Verstappen Hamilton trükkjével nyert Franciaországban 1

Lewis Hamilton

Valtteri Bottas kezdte a kiállások sorát, őt egy körrel később Verstappen követte, Hamilton még egy körrel később érkezett, a használt közepeseket mindannyian kemény gumikra cserélték. Ideiglenesen Perez vette át ekkor a vezetést, aki körökkel később váltott, de az egyik kulcsmomentumot ekkor láttuk: Verstappen megelőzte a bokszból kifelé tartó Hamiltont.

Verstappen igencsak szenvedett a Pirelli kemény abroncsain, és tartva attól, hogy Hamilton újra meghúzza ellene a spanyolországi trükkjét, amikor hasonló helyzetben a brit friss gumikra váltott, a holland a bokszba sietett, a Red Bull pedig közepes gumikat rakott autójára. A negyedik helyről aztán visszatért az első helyre: előbb csapattársa engedte el, majd Bottason is áthámozta magát, végül az utolsó előtti körben Hamilton mellett is utat talált azon a pályán, ahol az elmúlt években verhetetlen volt a hétszeres világbajnok és csapata.

A dobogóra Perez is felkapaszkodott, miután a később megkapott közepes gumikkal Perez még el tudott menni Bottas mellett, így Hamilton mögött a mexikói lett a harmadik, és a finn a negyedik.

A McLaren örülhet, ugyanis Lando Norris és Daniel Ricciardo az 5-6. helyen zártak, míg a Ferrari egyetlen pontot szem szerzett: Carlos Sainz és Charles Leclerc hátrafelé lépdeltek a kemény abroncsokon. A spanyol a 11., a monacói pedig a 16. helyig csúszott vissza, de nála egy második kerékcserét is megejtett a maranellói istálló.

Pierre Gasly a hazai pályán hetedik lett az AlphaTaurival, Fernando Alonso pedig az Alpine hazai versenyén örülhet a nyolcadik helynek. Az utolsó pontokra az Aston Martin csapott le: Sebastian Vettel lett a kilencedik, Lance Stroll pedig a 19. helyről rajtolva a 10. helyig jött fel.

F1: Verstappen Hamilton trükkjével nyert Franciaországban 2

A teljes eredménylista

F1: Verstappen Hamilton trükkjével nyert Franciaországban 3

Az egyéni bajnokság élén Verstappen növelte előnyét: 131 ponttal vezet a 119 egységgel rendelkező Hamilton előtt. Perez tartja a harmadik helyét, a mexikói 84 ponttal rendelkezik. Norris a negyedik 76 ponttal, őt Bottas követi 59 egységgel. A konstruktőrök között a Red Bull ismét növelte előnyét, 215-178 az állás a Mercedesszel szemben. A McLaren feljött a harmadik helyre, 110-94 az arány ott a Ferrarival szemben.

A világbajnokság jövő héten Ausztriában, a Stájer Nagydíjjal folytatódik.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Kissé borongós időben, 25 fokos levegő- és 33 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel az autók a rajtrácsra a 2021-es szezon hetedik Forma-1-es futamára, a Francia Nagydíjra.

Az év 7. pole-pozícióját a Max Verstappen szerezte meg a Red Bull-lal a Mercedesben ülő Lewis Hamilton és Valtteri Bottas előtt. Őket a Red Bull mexikóija, Sergio Perez követte a rajtrácson, a harmadik sort Carlos Sainz és Pierre Gasly foglalhatta el a Ferrarival, illetve az AlphaTaurival. A hatodik helyet a másik vörös autóban ülő Charles Leclerc szerezte meg a mclarenes Lando Norris elől. A legjobb tízbe befért még az Alpine-nal Fernando Alonso, valamint Daniel Ricciardo a másik McLarennel.

F1: Verstappen Hamilton trükkjével nyert Franciaországban 4

Mick Schumacher még úgy is F1-es pályafutása legjobb rajthelyét szerezte meg, hogy az időmérőn összetörte autóját. A Haas németje a Q2-be jutott, így a 15. rajtkockából kezdhette a futamot. Cunoda Juki az AlphaTaurival azonban csak a bokszból eredhetett a mezőny után, miután időmérős balesetét követően a váltót és a padlólemezt is kicserélték a versenygépén.

A mezőny többsége a közepes gumikon kezdte a futamot. Hatan – a két Aston Martin, a két Alfa Romeo, Esteban Ocon (Alpine) és Nyikita Mazepin (Haas) – a fehér oldalfalú, kemény keverékű abroncsokat használva rajtoltak.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben az egy kiállásos taktika lehetett volna, közepes-kemény elosztásban, 18-25 körös közepes gumis etappal. Hasonlóan gyorsnak gondolták a kemény-közepes változatot, melyben a közepes gumis etap 17-28 körös lehetett volna az 53 körös nagydíjon. A tapadási viszonyokat komolyan befolyásolta, hogy a futam előtt néhány órával leszakadt az ég, de a rajtra már alig volt nyoma az esőnek, így száraz pályán kezdődhetett a száguldás.

vége 0 új esemény

2021 Forma-1 Francia Nagydíj

15:05

Rajt/1. kör

Verstappen jól jött el a rajtnál, de az első kanyarban lecsúszott a pályáról, így Hamilton elment mellette, és Bottasszal szemben is majdnem pozíciót vesztett. Az élmezőnyben ezt leszámítva nem változott a sorrend, Norris veszített még két helyet, és a 10. helyen vette az első kört.

15:07

2. kör

Tapadáshiányra panaszkodott Hamilton az élen, de már 1,3 másodperces előnyt autózott ki Verstappennel szemben.

A rajt egy pillanatképen:

15:08

3. kör

Az állás: Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez, Sainz, Gasly, Leclerc, Alonso, Ricciardo, Norris.

15:10

4. kör

Verstappen a leggyorsabb köröket sorra futotta a verseny legelején, de 1,5 másodperces hátránya nem akart igazán csökkenni Hamiltonhoz képest. Bottas is nagyjából ekkora lemaradással követte őt, a negyedikként érkező Perez már három másodpercet kapott ekkor a finntől.

Verstappen korai hibája:

15:11

5. kör

A két Haas újra összetalálkozott a pályán: Mazepin szorította a bukótérbe Schumachert a 19-20. helyen.

15:13

6. kör

Sainz, Gasly és Leclerc voltak a legközelebb egymáshoz az 5-7. helyen, de egyikőjük sem került előzési helyzetbe, csak DRS-nyitásra volt elég a kis különbség.

15:15

7. kör

Hamilton máris megkezdte a gumipanaszokat: szerinte nem tartanak ki addig a közepes keverékű Pirellik, mint azt előzetesen számolták. Bottas egyébként elkezdte csökkenteni lemaradását, Hamilton mögött már csak 2,4 másodperccel volt lemaradva úgy, hogy Verstappen is előtte volt.

15:17

8. kör

Ricciardo vette üldözőbe Alonsót, a spanyol ekkor a nyolcadik helyet foglalta el. Az ausztrál megmutatta magát az Alpine tükrében, de nem próbálkozott komolyabb manőverrel.

15:18

9. kör

Hamilton a gumik felforrósodására panaszkodott, de ezzel egyidőben már 2 másodpercre növelte előnyét Verstappennel szemben.

15:20

10. kör

A középmezőny csatájában a Ferrari ezzel az eredménnyel megléphetne a McLaren elől: Sainz az ötödik, Leclerc a hetedik helyen állt, miközben Ricciardo és Norris a 9-10. helyen autóztak.

Stroll a 19. helyről már a 14. pozícióba jött fel, legutóbb Räikkönen mellett ment el.

15:22

11. kör

Alonso mellett egy körön belül mindkét McLaren elment, és Vettel üldözte nagy erőkkel.

15:24

12. kör

Negyedtáv után az állás: Hamilton, Verstappen, Bottas, Perez, Sainz, Gasly, Leclerc, Ricciardo, Norris, Alonso.

15:25

13. kör

Alonsónak védekeznie kellett Vettellel szemben, de a németen nem fogott ki a spanyol: elvette tőle az egy pontot érő 10. helyet.

15:27

14. kör

Senki sem számított ekkora gumikopást, szemcsésedést, mint amekkorát tapasztaltak – mondták Sainz fülére. Bottas korábban hibázott, így szűk egy másodpercet bukott Verstappennel szemben. A finn 3 másodperces hátránnyal követte a hollandot, előtte pedig két másodperccel autózott Hamilton.

15:28

15. kör

Leclerc megkezdte a kerékcseréket, a 19. helyre, Mazepin mögé esett vissza a friss kemény gumikon.

15:30

16. kör

Cunoda folytatta a kerékcserék sorát, miközben a két McLaren Gasly-t üldözte a 6. helyért.

15:31

17. kör

Ricciardo is a bokszban járt, így szerettek volna Gasly elé kerülni a kerékcseréket követően. Az élmezőny még nem indult meg új gumikért.

15:32

18. kör

A lépésszünet nem tartott sokáig: Bottas kapott friss kemény gumikat. A finnt Sainz, Gasly és Russell is követte: Leclerc ezzel mindannyiuk elé ugrott pedig eredetileg Sainz volt az ötödik, moancói pedig a hetedik.

15:35

19. kör

Bottasra Verstappenék is reagáltak, a holland pedig viszonylag könnyen a finn elé ért vissza, habár 2 másodperccel csökkent az előnye. Alonso is cserélt időközben.

15:36

20. kör

Hamilton is kiállt az élről, így Perez vette át a vezetést, sőt, Verstappen is megelőzte Hamiltont a bemelegedett gumikon.

15:38

21. kör

Az állás: Perez, Verstappen, Hamilton, Bottas, Norris, Vettel, Stroll, Ocon, Giovinazzi, Räikkönen. A legjobb tízből azonban csak a 2-4. helyezettek jártak már a bokszban.

15:39

22. kör

Hamilton érezhetően próbálta üldözni Verstappent, DRS-távolságon belül követte a hollandot.

15:41

23. kör

Räikkönent Leclerc már levadászta, Ricciardo még csak próbálta a friss gumikon. Hamilton hibájának köszönhetően 1 másodperc fölé nőtt a különbség, így nem nyithatta a DRS-t, ellenben a mögötte jövő Bottasszal.

15:43

24. kör

Hamilton újra rákapcsolt, és ismét nyitott hátsó szárnnyal közeledett Verstappen felé. Perezt közben lassan utolérték, a bokszkiállások utáni 10 másodperces különbség fele már eltűnt.

Az előzés pillanata Hamilton kerékcseréje után:

15:44

25. kör

Perez a bokszkiállásával visszaesett a negyedik helyre, Norris is a csapatánál járt friss gumikért.

15:48

26. kör

Bottas leszakadt Hamilton mögött, 1,5 másodpercre nőtt a finn hátránya, miközben Hamilton szinte Verstappen váltóján fordult a kanyarokban.

15:50

28. kör

Féltáv után nem sokkal az állás: Verstappen, Hamilton, Bottas, Perez, Vettel (nem cserélt még kereket), Stroll (nem cserélt még kereket), Leclerc, Ricciardo, Sainz, Gasly.

15:51

29. kör

Változás a középmezőnyben: Ricciardo előzte meg Leclerc-t, Norris pedig Gasly-t nyüstölte, kis híján majdnem összejött az előzés. Leclerc mellett Sainz is elment, elfogyhattak a Ferrarin a gumik – a monacói kezdte a kerékcseréket.

15:54

31. kör

A komoly helycserék után az élen szétszakadt a mezőny: Hamilton lemaradt Verstappen mögött, miután tájékoztatták, hogy a holland nem fogja teljesíteni a futamot a kemény gumikkal.

15:56

32. kör

Mindkét Ferrari veszített egy pozíciót: Sainz Norrisszal, Leclerc Alonsóval szemben veszítettek a 8-9., illetve a 11-12. helyen. A vörös autókon nem akartak működni a használt kemény abroncsok, ezt ki lehetett jelenteni.

15:58

33. kör

Meglepetés: Verstappen az élről áll ki új gumikért! Közepes abroncsokat kapott a holland, a negyedik helyre, Perez mögé tért vissza.

15:59

34. kör

Norris előzte csapattársát, Ricciardót a hetedik helyért. Nagy csata nem volt a McLarenek között.

16:01

35. kör

Verstappen két másodpercet faragott egy kör alatt hátrányán, ami 15,8 másodperc volt szűk húsz körrel a leintés előtt.

16:02

36. kör

Perez elengedte Verstappent, így a harmadik helyről folytathatta a Mercedesek üldözését. Az állás: Hamilton, Bottas, Verstappen, Perez, Vettel, Norris, Ricciardo, Sainz, Gasly, Alonso. Vettel még ekkor sem járt a bokszban, a rajt óta nyúzta kemény abroncsait.

16:04

37. kör

Gasly elvette Sainz nyolcadik helyét, a Ferrari spanyolját pedig a honfitárs Alonso üldözte ezt követően.

16:06

38. kör

Bottas egy másodpercet hozott Hamiltonon, Verstappen pedig 10 másodperc alá csökkentette lemaradását a címvédővel szemben.

Alonso elment Sainz mellett, Vettel pedig a bokszban járt, a mezőnyből utolsóként.

16:08

39. kör

Verstappennek rádióproblémái voltak, nem lehetett érteni mondanivalóját. Hamiltonnál is hasonló gondok merültek fel, ott a csapat némult el.

16:10

40. kör

Leclerc másodjára is a bokszban járt, közepes gumikat kapott, de a 16. helyre tért csak vissza.

Az állás: Hamilton, Bottas, Verstappen, Perez, Norris, Ricciardo, Gasly, Alonso, Sainz, Vettel.

16:11

41. kör

Hamilton 3,2 másodperccel vezetett Bottas előtt, Verstappen hátránya pedig 8 másodperc alá csökkent az első helyhez képest.

16:13

42. kör

Még a negyedik Pereznek is lehet esélye, legalábbis Bottas elkapására a Forma-1 grafikája a Mercedes számítása szerint. Verstappen már 2 másodpercen belülre került a finnhez képest.

16:16

44. kör

Tíz köre maradt Verstappennek öt másodpercet ledolgozni Hamiltonnal szemben, miután Bottast megelőzte a holland.

16:18

45. kör

Hamilton előnye 4,5 másodpercre csökkent, a hollandnak nem lesz sok ideje az előzésre a brittel szemben.

16:19

46. kör

“Mi a fenéért nem figyeltek rám, amikor szólok, hogy ez egy két kiállásos verseny lesz?” – fakadt ki Bottas a rádióban, miközben Perez utolérte a finnt.

Verstappen előzése:

16:22

47. kör

Verstappen elakadt, nem tudott hozni Hamiltonon, öt másodperc maradt a különbség.

16:23

48. kör

3,3 másodperc Hamilton és Verstappen között a különbség. A brit hibázott, lecsúszott a pályáról.

16:24

49. kör

Öt kör maradt a Francia Nagydíjból. Perez megelőzte Bottast, az állás: Hamilton, Verstappen, Perez, Bottas, Norris, Ricciardo, Gasly, Alonso, Vettel, Gasly. Mindkét Ferrari kicsúszott a pontszerzők közül: Sainz a 11., Leclerc a 16. helyen haladt.

16:26

50. kör

Verstappen már látta maga előtt Hamiltont, 2,3 másodperc volt a különbség.

16:29

52. kör

Vizsgálat indult Perez és Bottas előzési manővere miatt, a mexikói elhagyhatta a pályát, miközben elment a finn mellett.

Hamilton eddig bírta, Verstappen elment mellette a hátsó egyenesben, az utolsó kört az élen kezdhette a holland.

16:34

53. kör/Cél

Verstappen végül megnyerte a Francia Nagydíjat, ráadásul a leggyorsabb körért járó pontot is ő kapta meg. Hamilton második lett, Perez pedig Baku után újra dobogóra állhatott, de még nem végleges ez az eredmény a vizsgálat miatt.

Az előzés Hamilton ellen:

Bottas negyedikként látta meg a kockás zászlót a két McLaren, Norris és Ricciardo előtt. Gasly hetedik lett a hazai pályán az AlphaTaurival az Alpine-os Alonso és a két Aston Martin-versenyző, Vettel és Stroll előtt.

A Ferrari végül pont nélkül zárt: Sainz a 11., Leclerc a 16. lett.

16:48

Végeredmény

F1: Verstappen Hamilton trükkjével nyert Franciaországban 1

Kép(ek) forrása: Getty Images