Lezajlott a harmadik szabadedzés a 2021-as Forma-1-es Francia Nagydíjon. Az utolsó, 60 perces gyakorlást a Red Bull-os Max Verstappen nyerte Valtteri Bottas Mercedese és a ferraris Carlos Sainz előtt.

A pilóták felhős időben, 25 fokos levegő- és 37 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdhették meg a körözést a Paul Ricard versenypályán, de nem siették el a dolgokat: tíz perc után a két Haas törte meg az addigi csendet.

A pályahatárok a péntekiekhez képest szigorodtak: a stewardok az 1-2-es, a 3-5-ös, a 6-os kanyar kijáratát, valamint a 8-9-es kanyarokat figyelték. A csapatok kérésének azonban nem tett eleget az FIA: nem távolították el a bagettekhez hasonló rázóköveket, melyek Valtteri Bottas és Max Verstappen autóiban is károkat okoztak pénteken.

Az első mért körök után épp ők ketten vezették a mezőnyt: míg a pénteki második szabadedzésen a Red Bull pilótája 8 ezredmásodperccel verte a Mercedes finnjét, ezúttal a különbség 9 ezred volt Verstappen javára. Mögöttük nagyon messze, bő 8 tizedmásodperccel következett Lewis Hamilton a másik Mercedesszel.

Később Bottas minimálisan javított, így 28 ezreddel Verstappen elé ugrott, mire a holland egy majd’ 3 tizeddel gyorsabb körrel válaszolt. Ám a Red Bull elhagyta négy kerékkel a pályát a 6-os kanyarban, így elvették azt az időt a bajnoki éllovastól. A legjobb körök azonban csak az utolsó 20 percben jöttek.

Hamilton és Bottas is javított ekkor, de a brit 2 tizeddel elmaradt finn csapattársától. Bottas teljesítménye azonban csak a második helyre volt elég, ugyanis Verstappen egy bődületesen erős kört rakott össze: 747 ezreddel verte a finnt.

Bottas és Hamilton közé ráadásul befért Carlos Sainz és Sergio Perez is a Ferrarival, illetve a Red Bull-lal. A brit még éppen egy másodpercen belül végzett Verstappenhez képest, a McLarennel hatodik helyen végző Lando Norris lemaradása már másodperc feletti volt.

Az Alpine ugyan nem volt olyan erős, mint pénteken, de a korábbi hétvégékhez képest jobb helyről várhatták az időmérőt: Fernando Alonso és Esteban Ocon a 7-8. helyen végeztek. Pierre Gasly az AlphaTaurival kilencedik lett, a legjobb tízbe pedig Daniel Ricciardo fért be a másik McLarennel.

Pozícióját tekintve kissé alulteljesített Charles Leclerc: a Ferrari monacóija 11. lett, hat tizedmásodperccel futott lassabb kört Sainznál, miután vétett egy nagyobb hibát gyors körén.

Az óra egyetlen komolyabb hibája a Haas orosz versenyzőjéhez, Nyikita Mazepinhez köthető: driftelése/megcsúszása látványos volt, de a mutatványt a Pirelli-gumik bánták.

A teljes eredménylista:

F1: Óriási előnyben Verstappen az időmérő előtt 2

A Francia Nagydíj időmérője magyar idő szerint 15 órakor kezdődik.