Négyszer is piros zászlóval szakították meg balesetek miatt a Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj időmérő edzését, melyet Charles Leclerc nyert a Ferrarival Lewis Hamilton Mercedese és a Red Bull-os Max Verstappen előtt.

Az egyik ilyen megszakítás – konkrétan a legelső – bajba sodorta a mclarenes Lando Norrist. A brit előtt éppen akkor lendült meg a piros zászló, amikor a bokszutca bejárata mellett haladt el. Mivel a szabályok szerint be kellett volna hajtania a bokszutcába, de ezt nem tette meg, a stewardok vizsgálatot indítottak ellene.

Norris végül három rajthelyes büntetést kapott, így a hatodik helyett a kilencedik rajtkockából várhatja vasárnap a piros lámpák kialvását. Az ilyen jellegű szabálytalanságért eredetileg 5 rajthelyes büntetés járna, ám a vizsgálat során enyhítő körülményként értékelték, hogy a jelzés valóban későn érkezett számára, és csak rövid ideje volt arra reagálni.

A pontverseny aktuális bronzérmese emellett három büntetőpontot is kapott, melyből az elmúlt 12 hónapban összesen nyolcat szerzett. Ha valakinek összejön egy tucatnyi egy éven belül, automatikusan egy futamos eltiltásban részesül.