Romain Grosjean balesete hozta a 2020-as Forma-1-es szezon legijesztőbb pillanatait: a Haastól az év végén elküldött francia versenyző a Bahreini Nagydíj első körében 53 G-s erővel és 221 km/órás tempóval csapódott neki, majd fúrta át a szalagkorlátot azt követően, hogy összeért Danyiil Kvjattal a 3-as kanyar kigyorsításánál. 

Hosszú perceken át semmit sem lehetett tudni Grosjean állapotáról, végül közel fél perc elteltével ő maga kászálódott ki a lángok közül. Csodával határos módon égési sérülésekkel megúszta a sokadjára is horrorisztikusnak tűnő balesetet, olyannyira, hogy a tervek szerint áprilisban a tengerentúli IndyCar-sorozatban folytatja pályafutását.

Grosjean balesetét dokumentumfilm formájában feldolgozta a Canal+: a francia csatorna a félórás műsorban elképesztő pontosságú animációban modellezte le szuperlassításban a becsapódást, illetve az azt megelőző és követő pillanatokat. Ebből kiderül, hogy a baleset cselekménye mindössze 1,6 másodperc alatt zajlott le.

 

Az animáció azt is igazolja, hogy a glóriának is köszönheti a 34 éves pilóta, hogy nem lett komolyab baja. Mondjuk a Renault, a Lotus és a Haas korábbi versenyzője ezt egy pillanatig sem vonta kétségbe.

„Jules Bianchi megmentette az életemet. Pedig eleinte elleneztem a Halo bevezetését, és micsoda idióta voltam akkor…” – fogalmazott Grosjean, utalva arra, hogy elhunyt pilótatársának tragikus kimenetelű 2014-es balesetének eredményeként lett kötelező eleme az F1-nek a glória. „Jules sok más versenyző életét is megmentette, örökké hálás leszek neki” –  tette hozzá.

Lemodellezték, így történt az F1-es horrorbukás 2

A Canal+-nek nyilatkozva Grosjean felesége, Marion elmondta, a becsapódás után közel 3 percig azt hitte, hogy megözvegyült. Viszont amíg Marion otthon a gyermekeivel követte az eseményeket, Grosjean versenymérnöke, Komacu Ajao mindkét Haas-pilóta élő fedélzeti kamerás felvételét figyelte. „Kezdetben nem is gondoltam arra, hogy Romain az, aztán megláttam a GPS-en a »GRO megállt« feliratot” – emlékezett vissza a japán szakember.

Dominic Haines, a Haas mérnöke felelevenítette, amint arra lett figyelmes az első körben, hogy 200 kilométer/óra feletti tempónál hirtelen kihagynak a telemetriaadatok, rögtön beleszólt a rádióba, hogy érdeklődjön Grosjean hogyléte felől. „A csend volt a legrosszabb, és eltelt így 30 másodperc… Aztán valaki látta már, hogy sétál. Amikor ezt meghallottam, már tudatosítottam magamban, rendben, kiszállt az autóból, de addig rettenetes érzések kavarogtak bennem.”

Lemodellezték, így történt az F1-es horrorbukás 3

Ross Brawn, a Forma-1 sportigazgatója még aznap ígéretet tett arra, átfogó vizsgálat tárgya lesz Grosjean balesete, hogy a jövőben ne fordulhassanak elő hasonló esetek. „Az ugyanis, hogy így szétszakad egy korlát, határozottan nem olyan, amit látni akarunk” – mondta a 66 éves szakember.

Két hónappal ezelőtt már napvilágot látott egy csakugyan kidolgozottnak mondható 3D-s animáció a horrorbalesetről, de kétségkívül a Canal+-é az eddigi legrészletesebb modellezés.