Lezajlott a harmadik szabadedzés a 2020-as Forma-1-es Bahreini Nagydíjon. Az utolsó, 60 perces gyakorlást Max Verstappen nyerte a Red Bull-lal, megelőzve a Mercedes párosát, Lewis Hamiltont és Valtteri Bottast.

A pilóták helyi idő szerint még világosban, 28 fokos levegő- és 32 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdhették meg a körözést Szahírban. Először a Haas versenyzője, Kevin Magnussen hajtott a pályára, ám egy lassú kivezető kör után csapattársával, Romain Grosjeannal együtt visszagurult a bokszba. Példájukat többen is követték, így az igazi akció váratott magára.

Még negyed óra után is csak két versenyző neve mellett szerepelt mért kör, ekkortájt kezdtek előbújni többen is a bokszutcából. A késlekedés oka a körülményekre vezethető vissza: mind az időmérő, mind a vasárnapi futam villanyfényes lesz, a harmadik szabadedzés körülményei ezért kevésbé voltak mérvadóak.

Féltáv előtt szinte megtelt a pálya, melyet az eddigieknél jobban kihasznáhattak a versenyzők: míg pénteken elvették azok körét, akik a 4-es kanyart kiszélesítik, addig szombatra itt már elnéző volt a versenyirányítás. A gyakorló pilóták között volt Alexander Albon is, aki pénteken csúnyán összetörte Red Bullját. A szerelőknek a kasztnit is cserélniük kellett, de a thai-brit pilóta minden gond nélkül körözhetett szombaton.

Ami az eredményeket illeti, féltávnál már mindenki rendelkezett mért körrel. Ekkor a Red Bull-os Max Verstappen bő 3 tizedmásodperccel vezetett a mercedeses Lewis Hamilton előtt, őket Sergio Perez követte a Racing Pointtal, illetve Pierre Gasly az AlphaTaurival. A két Ferrari ekkor még nem mutatta meg, mit is tudnak: Charles Leclerc a 8., Sebastian Vettel a 19. helyen állt, de a németet feltartották leggyorsabb körén.

Verstappen ugyan javított körén, de a visszajátszások alapján nem volt minden rendben az autójával: a Red Bull DRS-rendszere extrém módon vibrált. Emiatt a holland autójának többen is nekiestek hátul, hogy mihamarabb kiküszöböljék a problémát.

Az edzés végéhez közeledve rövid időre visszaállt a hétvége korábbi részében látott erősorrend: előbb Valtteri Bottas, majd hétszeres világbajnok csapattársa állt az élre, ám Verstappen válasza gyorsabb volt mindkét Mercedes-pilóta addigi leggyorsabb idejénél. A sorrend az élen már nem változott. Verstappen DRS-e biztonságosabbnak tűnt, de nem volt tökéletes a javítás után sem, míg Hamilton autójában az edzés végén merültek el a Mercedes szerelői, akiket még a Nemzetközi Automobil Szövetség is meglátogatott emiatt.

A legjobbak mögött Albon lett a negyedik. Jól szerepeltek a McLarenek, Carlos Sainz az ötödik, Lando Norris a hetedik lett, közéjük Gasly fért be. A sormintát a másik AlphaTaurival Danyiil Kvjat tette teljessé a nyolcadik helyen. A Ferrari legjobbja végül Vettel lett a 13. helyen, Leclerc csapattársától 3 tizeddel lemaradva a 15. helyen zárta a gyakorlást.

F1: Problémák az élcsapatoknál az időmérő előtt 2

A Bahreini Nagydíj időmérője magyar idő szerint délután 3 órakor kezdődik.