A Mercedes 2014 óta totálisan uralja a Forma-1-et, zsinórban hétszer húzták be mind a konstruktőri, mind az egyéni világbajnoki címet.

A jó pénzügyi háttér és a műszaki kiválóság mellett csapatkultúra, a mentalitás is fontos szerepet játszott ebben, az egyik vezérelvük egyenesen Új-Zélandról érkezett.

„Van egy sportpszichológusunk a a csapatnál, Ceri Evans, ő az All Blacks (az új-zélandi rögbiválogatott – a szerk.) sportpszichológusa is. Az All Blacks egyik mottója az, hogy »f***fejnek nincs hely«, és mi is magunkévá tettük ezt a filozófiát” – magyarázta a csapatfőnök, Toto Wolff a Forma-1 hivatalos oldalának.

„Törődünk egymással, szerintem ezt mindenki érzi is a csapatnál. Persze nem csak smúzolásról szól ez, meg hogy mennyire szeretjük egymást, a nyomás kezelésében is segít. Biztonságos atmoszférát teremt. Nálunk nincs kirúgósdi, nem mutogatunk egymásra. Néha nálunk is vannak heves viták, de fontos is a vélemények sokszínűsége. De sosem jutunk oda, hogy összevesszünk.”

„Ha pedig rögtön az elején mégis összeveszünk valakivel, az azt jelenti, hogy nem is passzolt a személyiség a csapatba.”

Wolff felidézte, hogyan alakult ki a jó viszonya a csapat vezetőivel, miután 2015-ben a Brackley-től 30 km-re lévő Oxfordba költözött.

„Igazi bajtársiasság van köztünk. 2015-ben fura helyzetbe kerültem, miután Angliába költöztem, és januárban a feleségem, Suzie megkérdezte, kiket szeretnék meghívni a születésnapomra. Mást el sem tudtam képzelni, mint hogy a csapatbeli bizalmasaimat hívjam, így tucatnyi kollégám és a feleségeik jöttek, ez is mutatja, hogy rögtön milyen közeli viszony alakult ki.”

„Engem tényleg érdekelnek az emberek. Szeretek együtt lenni velük, megérteni a problémáikat, a félelmeiket, ahogy azt is, mi motiválja őket, miket tartanak kihívásnak.”