Lezajlott a harmadik szabadedzés a 2020-as Forma-1-es Portugál Nagydíjon. Az utolsó, 60 perces gyakorlást Valtteri Bottas nyerte a Mercedesszel, megelőzve csapatattársát, Lewis Hamiltont és a Red Bull-os Max Verstappent.

A pilóták 17 fokos levegő- és 22 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdhették meg a körözést Portimaóban. Először a McLaren versenyzője, Carlos Sainz hajtott a pályára. Őt többen is követték, de senki sem kapkodta el a dolgokat: az első mért kört tíz perc elteltével Valtteri Bottas szállította a Mercedesszel, rögtön körrekordot futva.

Bottas 1:17,888-as idejéhez csak a csapattárs Lewis Hamilton tudott igazán közel kerülni első nekifutásra, a brit 28 ezreddel volt lassabb. Lemaradását azonban hamar ledolgozta, sőt: közel egy másodperccel jobbat futott Bottas addigi körrekordjánál.

Korán megvillant a Ferrari is: Charles Leclerc elsőre fél másodperccel futott lassabb kört, mint az akkori éllovas Hamilton, ám Sebastian Vettel nem tudta tartani a monacói tempóját, jó néhány tizedmásodperccel lassabb volt a német. A maranellóiaknak azért nem volt problémamentes az edzése, elfékezések és megforgások is tarkították az órájukat.

A köridők a 60 perces gyakorlás alatt sokat javultak, Bottas is visszaállt az élre, mint kiderült, a leintésig. Rajtuk kívül Max Verstappen is jól szerepelt a Red Bull volánja mögött, de a legnagyobb dicséret talán Pierre Gaslyt illette: az AlphaTauri futamgyőztese alig 3 tizeddel volt lassabb a leggyorsabbaknál, a negyedikként zárta végül az edzés.

A péntekről szombatra eszközölt pályahatár-enyhítések ellenére jó néhány köridőt elvett a versenyirányítás a pilótáktól. Továbbra is az 1-es, illetve a 4-es kanyar okozta a legnagyobb kihívást.

Az edzés utolsó perceiben többen is nekifutottak utolsó időmérős szimulációiknak, javítani azonban senkinek sem sikerült az élmenők között. Az esetleges próbálkozásokat egy, a gyakorlás utolsó percében meglendített piros zászló is megakadályozta, a megszakítás oka egy vízelvezető csatorna fedelének hibája okozta, melyet Vettel “tépett fel”.

F1: A pályahibák sem állították meg Bottast 2

A Portugál Nagydíj időmérője magyar idő szerint délután 3 órakor kezdődik.