Lassan nem is kell külön írni, hogy a Mercedes versenyzői zártak az élen az edzésen, most, Barcelonában, a Forma-1-es Spanyol Nagydíj második szabadedzésén épp Lewis Hamilton, Valtteri Bottas sorrendben. A különbség a délelőttinél jelentősen nagyobb volt, míg az első gyakorláson Bottas csak 39 ezredet adott címvédő csapattársának, az angol most majdnem háromtizeddel volt gyorsabb a finnél.

A harmadik megint a Red Bull-os Max Verstappen lett, a holland bő nyolctized hátránnyal zárt. Rajta kívül még egy versenyző tudott egy másodperc alatti lemaradást felmutatni, a renault-s Daniel Ricciardo.

Az ausztrál 4. ideje is érdekes, a haasos Romain Grosjean 5. eredménye viszont egyenesen meghökkentő, egyelőre nem világos, mitől is táltosodott meg Barcelonában az eddig a mezőny végébe tartozó csapat.

A top10 második felében sorakozott a ferraris Charles Leclerc, a McLaren hazai hőse, Carlos Sainz, a koronavírus-fertőzés után a Racing Pointnál visszatért Sergio Perez, Esteban Ocon a másik Renault-val és az alphatauris Pierre Gasly.

Igazi vegyes felvágott, ami azt mutatja, hogy a csapatok által a tesztek kapcsán töviről hegyire ismert pályán igen kiegyenlítettek az erőviszonyok, nagyon kicsik a különbségek.

Talán ez is magyarázza, hogy az új kasztnit használó, délelőtt még Leclerc-ével gyakorlatilag megegyező időt futó Sebastian Vettel ezúttal csak a 12. lett, miközben a lemaradása nem volt olyan vészes, mindössze háromtized.

A Red Bull-os Alexander Albonnál azért már keresni kell majd a magyarázatot a lemaradás mértékére, ugyanis a thai-brit pilóta nyolctizedet kapott Verstappentől, ez egy ennyire szoros mezőnyben nem fér bele.

Az első edzésnap két leggyengébb alakulata egyértelműen az Alfa Romeo és a Williams, de az előbbit legalább az vigasztalhatja, hogy megelőzték az utóbbit – az elmúlt időszakban nem volt magától értetődő ez a sorrend.

F1: Nyolc csapat a top10-ben Barcelonában 2