A Forma-1 vezetése a háttérben keményen dolgozik azon, hogy a nyár folyamán, jó esetben júliusban elindulhasson a 2020-as szezon.

Ahogy kiderült, sorra keresik meg az európai helyszíneket, arról érdeklődnek, hajlandóak lennének-e nézők nélküli, zárt kapus futamokat tartani. A Red Bull Ring és Silverstone mellett Barcelona is benne lenne a dologban.

„Több forgatókönyvről is beszéltünk a Forma-1-gyel” – mondta a pálya főnöke, Joan Fontsere a Soy Motornak.

„Az egyik szerint a szezon nyáron kezdődne, egy másik szerint szeptemberben. Megkérdezték, hogy ha a bajnokság nyáron indulna, hajlandók lennénk-e zárt kapus nagydíjat rendezni. Igennel válaszoltunk. Ha ez kell ahhoz, hogy idén lehessen szezon, hát legyen, mellett biztosabb alapról várhatnánk 2021-et, mint ha semmi nem lenne 2020-ban.”

Fontsere azt mondta, „két-három hét” kellene a felkészülésre, persze a nézők nélküli futam felveti a pénzügyek kérdését – a rendezési díj 25 millió dollár körül van, jegyeladások híján
viszont nem lenne bevétel.

„Zárt kapus verseny esetén a szervező bevétele odalesz, azaz a létező szerződés is érvényét veszítené. Részletekbe még nem mentünk ezt illetően, hiszen nem tudjuk pontosan, hogyan is történnek majd a dolgok, de az biztos, hogy egészen mások lennének a feltételek.”

A Red Bull Ringen és Silverstone-ban akár több verseny is lehet majd egymás után, egyesek – érdekes módon a 2016-os világbajnok Nico Rosberg is – pedig felvetették, hogy akár némelyik lehetne fordított menetirányú is. Barcelonában ez kizárt.

„A mi pályánkon lehetetlen lenne, ez biztonsági kérdés. Ami azt illeti, nagyon kevés olyan pálya van, amelyet úgy terveztek, és a miénk nem tartozik közéjük” – mutatott rá Fontsere.