A Forma-1 vezetésének jelenlegi reményei szerint a július eleji Osztrák Nagydíjjal kezdődhet majd meg a 2020-as idény.

A versenynek otthont adó Red Bull Ring egyenesen két versenyt is rendezne pár nap eltéréssel, mondta el az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko.

„Mostanra jók a kilátások arra, hogy két futamot tartsunk. Mi készen állunk” – idézte az F1-insider.com.

„A Liberty ragaszkodik hozzá, hogy a lehető legkevesebb ember legyen a versenyen, tehát csak a televízió lesz a helyszínen, a sajtó más képviselői nem. De a betétfutamok mehetnek. A pályán és a paddockban szigorú előírások lesznek, tartani kell majd a távolságot és kötelező lesz a maszk viselése.”

F1: Dupla futamra készül a Red Bull Ring, Silverstone 1

Marko a Der Standardnak is nyilatkozott, elmondta, hogy az F1-es szereplők nagy része Angliából együtt, egyenesen a közeli zeltwegi repülőtérre érkezne, majd koronavírus-teszten esne át – a fertőzötteket azonnal karanténba is helyeznék.

„A tévéközvetítés lenne a lényeg, ez lehetne az első nagy nemzetközi esemény. Felbecsülhetetlen értékű reklámot jelentene ez nekünk, és azt is mutatná, milyen hatékonyan cselekedett a kormányunk.”

Az osztrák azt mondta, a „legvalószínűbb” az, hogy a hétvégéi futam után jönne egy második is a Red Bull Ringen, keddi kvalifikációval és szerda esti versennyel.

A naptárban a Ausztria után Nagy-Britannia következik, Silverstone-ban szintén dupla versenyre készülnek.

„Folyamatos kapcsolatban voltunk az F1 vezetésével, ők rákérdeztek arra is, hogy tudnánk-e egy vagy két futamot tartani zárt kapuk mögött. A válaszunk az volt, hogy természetesen, mindent megvizsgálunk, mindenre nyitottak vagyunk” – mondta a pálya főnöke, Stuart Pringle a Guardiannek.

F1: Dupla futamra készül a Red Bull Ring, Silverstone 2

„Mindenféle variációt áttekintettünk, beleértve az egy hétvégén rendezett két futamot és az egymást követő hétvégéken rendezett versenyekét is. Meggyőződésem, hogy képesek vagyunk tető alá hozni a futamokat” – állította.

Pringle hozzátette, hogy szerinte a Forma-1 vezetése május elejére hoz döntést a versenynaptárt illetően, és amint az meglesz, ők is megkezdhetik a felkészülést.