Míg a nyári olimpia vagy a foci-Eb 2021-re való halasztásáról viszonylag gyorsan, könnyen döntöttek, a Forma-1 részéről csak az egyes futamok elhalasztásáról érkeztek hírek, a vezetők pedig továbbra is 15-18, sőt, akár 19 futam idei megtartásáról beszélnek.

Bár mások mellett a Forma-1 korábbi ura, Bernie Ecclestone és a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) előző elnöke, Max Mosley is azt mondja, ejteni kellene a 2020-as szezont, a dolog nem egyszerű.

Az FIA 2001-ben szerződést kötött a Formula One Grouppal, melyben – 313 millió dollárért cserébe – a Forma-1-es világbajnokság rendezésének jogait 2011-től kezdődően 100 évre átadták a cégnek, így a felügyelőszervezet egyoldalúan nem is dönthet a világbajnokság lefújásáról, hiszen az szerződésszegés lenne, ráadásul az FIA évente is szép összeget zsebel be az F1-től a nevezési díjakból és egyéb címeken, ezért pénzügyileg sem áll érdekükben a lépés.

F1: Legalább 15 futam kellene 1

Maga az F1 is „csapdában van”, mutat rá a német Auto Motor und Sport, hiszen a televíziós közvetítőkkel kötött, a sportág éves bevételeinek nagyjából egyharmadát hozó szerződésekben minimum 15 futam tartását kötötték ki, így ha ennél kevesebb verseny lenne, újra kellene tárgyalni azokat, futamok híján pedig akár még a Forma-1-nek kellene fizetnie a tévés partnereknek, miután nem teljesítették a rájuk eső vállalást.

A tévés szerződésekhez hasonló lehet a helyzet a sportág globális partnereivel (szponzoraival) kötött szerződésekkel is, ami újabb ösztönző arra, hogy minden áron összehozzanak valami világbajnokságra emlékeztető szériát az év második felében.