Fernando Alonso a 2018 végi Forma-1-es kiszállása után is a McLarennel maradt, a spanyol a márka nagykövete és F1-es tesztpilótája volt, valamint 2019-ben az amerikai Indy 500-nak is együtt futottak neki.

Mivel a projekt csúfos kudarc volt – Alonso nem is kvalifikált a versenyre –, az új F1-es csapatfőnök, Andreas Seidl pedig egyértelműen a múlt emberének tartotta, nem szánt neki semmilyen szerepet, a spanyol tavaly év végén nem hosszabbított szerződést a McLarennel, végleg szakítottak.

Alonso a meglepően jól sikerült Dakar-indulás után 2020-ra a normális Indy 500-as részvételt tűzte ki célul, ám miután az elmúlt pár hétben világossá vált, hogy élcsapatnál nem kap autót a május végi versenyre, visszatért az idén az Indycarban először teljes idényes programot futtató McLarenhez.

Bohózat: Alonso visszatért a McLarenhez 1

A 38 éves versenyző a 2020-as versenynek az Arrow McLaren SP harmadik autójával vág neki.

„Versenyző vagyok, az Indy 500 pedig a világ legnagyobb versenye. Imádom a hihetetlen közönséget, akik különlegessé teszik az élményt, és akik miatt vissza akarok térni. Borzasztóan tisztelem ezt a versenyt és minden résztvevőjét, újra versenybe akarok szállni velük, megint mindent beleadok, ahogy mindig” – mondta Alonso.

„Fontos volt, hogy megvizsgáljak minden lehetőséget, de mindig is az Arrow McLaren SP volt a fő jelölt. Különleges viszonyom van a McLarennel, nagyon sok mindenen mentünk keresztül együtt, ez pedig kötődést teremt, lojálisak vagyunk egymáshoz” – csomagolta be Alonso a tényt, hogy más csapatnál nem kapott autót.

„A csapatnál tapasztalt, képzett emberek dolgoznak, jók az erőforrások, bízom benne, hogy versenyképesek lehetünk majd” – tette hozzá.

A McLaren-vezér Zak Brown így beszélt:

„Mindig is mondtuk, hogy nyitottak vagyunk arra, hogy harmadik autót indítsunk Fernandónak az Indy 500-ra, így örömünkre szolgál, hogy hozzánk csatlakozott. Fernando az egyik legjobb autóversenyző, fantasztikus, hogy a csapatunk tagja lesz!”

Alonso deklarált célja az autóversenyzés ún. hármas koronájának megszerzése, azaz a Forma-1-es Monacói Nagydíj, a Le Mans-i 24 órás és az Indy 500 megnyerése, ami eddig csak egyetlen embernek, Graham Hillnek sikerült. Alonso az első két elemet már kétszer-kétszer kipipálta (2006 és 2007, valamint 2018 és 2019).