Barcelonában csütörtökön folytatódott a 2020-as Forma-1-es előszezoni tesztelés, a második nap majdnem olyan simán zajlott, mint az első, újra óriási távokat teljesítettek az autók.

Ugyan az időket tekintve „sehol” sem volt a Mercedes, mégis a bajnokcsapat lett a nap főszereplője, miután délelőtt a belső kamerás felvételek új, trükkös megoldást fedtek fel náluk: a DAS (dual-axis steering – kettős tengelyű kormányzás) rendszerrel a kormány előre-hátra mozgatásával módosítható az első kerekek dőlésszöge. A riválisok álla leesett, mindenki vakargatta a fejét, az egész paddock erről beszélt – főleg, hogy elvileg szabályos az újítás.

Az élen az Alfa Romeó-s Kimi Räikkönen zárt, mögötte a Mercedes-másolat Force Indiával Sergio Perez következett.

A harmadik Daniel Ricciardo volt a Renault-val, de a francia csapatnál ma is voltak gondok, szerelgetések.

A Mercedesnél is probléma adódott, Valtteri Bottas délutáni munkája a tervezettnél rövidebbre sikerült, az energia-visszanyerő rendszer elektronikai hibája miatt másfél órával a vége előtt bezárták a garázst, véget ért a program. A finn a rajtszámával egyező 77 kört futott.

Meglepően sokáig tartott, de második nap utolsó órájára összejött az első baleset és az első piros zászló is – két külön esetben. Az első Romain Grosjean nevéhez kötődött – jó néhányan megpördültek, megforogtak a nap folyamán, de a francia volt az első, aki a gumifalig jutott és megtörte a Haas hátsó szárnyát a 4-es kanyarban. A koccanás után vissza tudott térni a bokszba, és így a nap legtöbb körével, 158-cal zárt.

A megszakítást jelentő piros zászló bő negyed órával a leintés előtt került elő, amikor Räikkönen a pályán volt kénytelen félrehúzódni valamilyen műszaki hibával. A C39-es eltávolítása után néhányan még kimentek az utolsó hat percre.

A Ferrarinál a szerdai betegség után délután végre autóba ült Sebastian Vettel – a négyszeres világbajnok a mezőnyből utolsóként próbálhatta ki csapata 2020-as modelljét. Vettel 72 kört húzott le az SF1000-essel, de csapattársához, Charles Leclerc-hez hasonlóan nem volt vele gyors. Hogy tervezetten rejtegetik-e a tempót, vagy nincs több az autóban, egyelőre nem világos.

F1: Megvolt a teszt első balesete – videó 1