Szerdán Abu-Dzabiban tényleg finiséhez ért a 2019-es Forma-1-es szezon, az idei autók utoljára gördültek pályára hivatalos keretek között a Pirelli kétnapos gumitesztjének második napján.

A leggyorsabb a Williams Mercedes-kötődésű ifjonca, George Russell lett, az angol a tavaszi bahreini tesztelés után idén másodszorra vezethette a bajnokcsapat autóját. Ahogy a Merci-főnök már korábban hangsúlyozta, Russellnek most semmit sem kellett bizonyítania, tisztán a tesztelési munkára koncentrálhatott, míg az állandó versenyzők, Valtteri Bottas és Lewis Hamilton Malajziában, a névadó szponzor Petronasnál ünneplik az idei sikereket.

Russellen kívül csak a ferraris Charles Leclerc és a Racing Point-os Lance Stroll futott 1:,37-es kört a Yas Marinán, igaz, az eltérő programok miatt az időknek gyakorlatilag nincs jelentősége.

A Ferrarinál tegnap Sebastian Vettel keveredett incidensbe, amikor a Racing Point-os Sergio Perez megforgatta, ma pedig Leclerc-nek volt kalandja, a monacói a 13-as kanyarban dobta el az autót, a vörös gépet trélerrel vitték vissza a garázsba.

A Renault-nál folytatta a munkát a 2020-ra leigazolt Esteban Ocon, ahogy a Williamsnél is autóba ült a jövő évi versenyző, Nicholas Latifi, igaz, a kanadai csak fél napot kapott, mert a fizetős Roy Nissany kedd után ma is körözhetett az egykor szebb napokat látott brit alakulat járgányával.

A Haas a szimulátoros tesztelőjét, a világbajnok-unoka Pietro Fittipaldit küldte pályára.

A kétnapos teszt során a csapatok nem csak a 2020-as gumikat próbálgatták, az idei 2019-es abroncsokkal hasonlították össze a Pirelli jövő évre szánt termékét, hogy az azonos körülmények között gyűjtött adatok alapján a jövő hét elejéig eldönthessék, szeretnék-e az új gumikat, vagy inkább maradnak az ideieknél a következő szezonban is.

A 2020-as gumik ejtéséhez, az ideiek megtartásához hét csapatnak kellene együtt szavaznia.

Az F1-ben a mai nappal “bezárt a bazár”, aktuális autók legközelebb jövő februárban lépnek pályára a barcelonai teszten (vagy az azt megelőző pár napban).

F1: Megint a Ferrari járt pórul a teszten 1