A mclarenes Carlos Sainz a szombati időmérő első szakaszában adódott motorhiba miatt a mezőny legvégéről, a 20. helyről kezdte a Forma-1-es Brazil Nagydíjat, ám a spanyol végül a 3. lett a versenyen.

Kellett ehhez a mercedeses Valtteri Bottas, valamint a Ferrari párosának kiesése, a Red Bull-os Alexander Albon Lewis Hamilton általi kipörgetése, és persze az is, hogy az esetért a hatszoros világbajnok utólag büntetést kapjon, de a spanyolnak így is a pályán kellett maradnia, végül pedig, a hivatalos ceremónia után a dobogóra is felállhatott.

“Nagyon furcsa első dobogó ez, hiszen nem álltam ott közvetlenül a verseny után. Nagy kihívás volt a mezőny végéről a 3. helyre érni, de mindent beleadtam egészen az utolsó pillanatig” – mondta Sainz, aki pályafutása első top3-as eredményét ünnepelhette.

F1: Ralizással hozta a dobogót a McLaren-pilóta 1

A spanyol a hátulról való indulás miatt a többségtől eltérő, egykiállásos stratégiával ment végig, azaz rettenetesen nehéz dolga volt az egyre inkább elkopó gumikkal.

“A biztonsági autós szakaszok után nagyon nehéz volt magam mögött tartani a többi középmezőnybeli autót, de sikerült jól védeni a pozíciómat, sikerült előnyt kovácsolni az élmezőnyben történtekből. A végén már egyáltalán nem volt tapadásom, 4-5. fokozatban kipörögtek a kerekeim. Az újrarajtolásoknál nagyon lassú voltam, nem is melegedtek fel a gumijaim. A ralis képességek egyértelműen jól jöttek az autó kezelésénél, egyet tehettem: védekezni, védekezni, védekezni.”

Érdekes módon a McLaren legutóbbi dobogós eredménye is hasonlóan született: a 2014-es Ausztrál Nagydíjon Kevin Magnussen a 3. helyen állt fel a pódiumra, de miután a Red Bull-os Daniel Ricciardót műszaki szabálytalanság miatt utólag kizárták, a dán a 2. helyre lépett előre, a 3. helyet pedig Jenson Button örökölte meg.