Az biztos, hogy emlékezetes pillanatokból nem volt hiány a Forma-1-es Brazil Nagydíjon. A 71 körös verseny végeredménye nem volt biztos, ugyanis még az utolsó körökben is történek incidensek: a második helyről rajtoló Lewis Hamilton kiütötte Alexander Albont a második helyről, így a Red Bull thai-brit versenyzője első dobogós helyezésétől esett el, még csak pontot sem szerzett.


Az esetet a stewardok még a leintés előtt elkezdték vizsgálni. Habár Hamilton azonnal elismerte hibáját a leintést követően, a versenyfelügyelők nem hoztak azonnali döntést, ahogy azt már többször is láthattuk korábban. A dobogóra így Max Verstappen és Pierre Gasly mellett a hatszoros világbajnok mehetett fel, azzal a tudattal, hogy a legkisebb, 5 másodperces időbüntetés esetén is Carlos Sainz kaparintja meg a harmadik helyet.

Végül a versenybírók úgy döntöttek, hogy Hamilton 5 másodperces büntetést és két büntetőpontot kap. A brit ezzel a hetedik helye csúszik vissza, és Carlos Sainz léphet fel a pódium képzeletbeli harmadik fokára. A spanyol első F1-es dobogós eredményét szerzi meg ezzel, és a McLaren is 2014 után először jut ilyen magasságokba.

F1: Kiderült, megtarthatja-e dobogóját Hamilton 1

Az eredmény azonban sokáig nem volt végleges, ugyanis Sainzot is vizsgálták: a spanyol a feltételezés szerint sárga zászlós jelzés mellett használhatta a DRS-t a verseny során, legalább öt társával együtt. Sainz mellett szólt viszont az alábbi videó, melyen az látszik, hogy a kérdéses esetnél már az egyenes közepén elveszi a gázról a lábát és a DRS-t is zárja. A Valtteri Bottas leálló autója miatt kijelölt sárga zászlós zóna a következő kanyarban és annak környékén volt, a spanyol korábban észbe kapott.

Végül kiderült, hogy Sainz nem kap büntetést, így nyugodtan örülhet első Forma-1-es dobogójának.

Kövesd Facebook-oldalunkat, hogy ne maradj le a száguldó cirkusz legfrissebb híreiről!