Finoman fogalmazva felemás időmérőt zárt Mexikóban a Mercedes: idén először fordult elő ugyanis, hogy sem Lewis Hamilton, sem pedig Valtteri Bottas nem jutott be a legjobb három közé, ráadásul a finn az autóját is csúnyán összetörte a végjátékban, 17 G-vel csapódott a TecPro-korlátba. Ezzel a hibával Bottas valószínűleg megágyazott csapattársa hatodik vb-elsőségének, mert ugyan 64 pontos lemaradása révén minimális matematikai eséllyel érkezett meg a fordulóra, könnyen megeshet, hogy nem tudja megtartani a hatodik rajthelyet.

Noha az idei évben három futamgyőzelmet számláló finn karcolás nélkül megúszta a bukást, ugyanez az autójáról már nem mondható el. A Mercedes is megerősítette, hogy alaposan megsérült a W10-es, így át kell gondolniuk, hogy milyen javításokra van szükség ahhoz, hogy versenyképes legyen a futamra. Rosszabb esetben egy váltócsere miatti öthelyes hátrasorolás vagy akár egy bokszutcai rajt is kinézhet Bottasnak.

„Tudtam, hogy kockáztatnom kell az utolsó körön, hogy pozíciókat nyerjek, így próbáltam mindent kifacsarni az autóból. Jó is volt a köröm egészen az utolsó kanyarig, de a kijáratnál lecsúsztam az ívről a poros részre, emiatt elveszítettem az autó felett az irányítást, a falnak ütköztem” – idézi az AFP hírügynökség az összetett második helyén álló finn gondolatait. „Jól vagyok, de sajnálatos módon így adtam némi extra munkát a szerelőknek éjszakára. Remélhetőleg el tudjuk kerülni a büntetést holnapra. Bosszantó a helyzet, mert az időket elnézve még a harmadik helyre is lett volna esélyem.”

Hamilton a negyedik helyről indulva védheti meg bajnoki titulusát, ám a brit – aki az előző két évben különböző okokból kifolyólag csak a kilencedik és a negyedik helyen ért célba – érdekes versenyre számít. „Gyors volt a hosszú etapokon a Red Bull, de érdekes lesz majd látni, hogy ki húzza a legtovább a gumikkal. Érdekes meccsre van így kilátás holnap. Nehéz munka lesz felvenni a többiekkel a harcot, de már nagyon várom” – latolgatta az esélyeit a Sky Sports F1 kamerái előtt.

F1: Bottas bukása után idei legrosszabb időmérőjét zárta a Mercedes 1

Ami az időmérős teljesítményét illeti, – csapattársával egyetemben – a brit úgy véli, akár a top3-ban is végezhetett volna, ha nincs Bottas balesete. „Elérhető lett volna a harmadik hely, de az utolsó szektor teljesen elúszott. Ennek ellenére elégedett vagyok a mai nappal, mert tudtuk, hogy a többiek is erősek lesznek. Mindent beleadtam, amit csak tudtam” – jegyezte meg.