A Ferrari a téli tesztelés végén a 2019-es Forma-1-es szezon favoritjának látszott, ám a rossz fejlesztési iránynak, a megbízhatatlanságnak és a rossz stratégiának, csapatutasításoknak köszönhetően az idény első felében küszködtek, minden várakozást bőven alulmúlva.

A nyári szünet óta az olasz csapat megtáltosodott, Charles Leclerc sorozatban négy pole-t szerzett, Belgiumban és Olaszországban győzött, Szingapúrban Sebastian Vettel vezetésével hoztak kettős győzelmet, és valószínűleg Szocsiban is 1-2-t ünnepelhettek volna, mielőtt a technika ördöge és a balszerencse közbeszólt.

Adja magát a kérdés, hogy a mostani formát és eredményeket látva nem bánja-e a csapatfőnök, Mattia Binotto, hogy úgy eltolták az év elejét.

“Úgy gondolom, hogy nincs értelme bánni a dolgokat. Előre kell tekintetünk, előre kell haladnunk. Ha nem teljesítettünk úgy, ahogy kellett volna, ha kihagytunk bizonyos lehetőséget, az a mi felelősségünk. Sokkal fontosabb, hogy csapatként előre tudjunk lépni, tanuljunk a hibákból, és ne kövessük el őket újra” – mondta az Autosportnak.

“Nem arról van szó, hogy bánunk-e valamit vagy sem, hanem hogy tanulunk-e. Szerintem a csapat fejlődik, ez sokkal fontosabb.”

F1: Semmit sem bán a Ferrari-főnök 1

A Ferrari jelenlegi versenyképességének fényében a főnök célt is meghatározott a 2019-es idény hátralévő részére:

“Az egyes futamokra kell koncentrálnunk, minden egyes versenyen igyekeznünk kell maximalizálni az eredményt. Csakis a szezon végén vonhatunk mérleget arról, hol is állunk. Jó lenne, ha legalább a tavalyi évnél jobban szerepelnénk, mert az bizonyítaná, hogy javultunk.”

“Tudom, hogy rosszul kezdtük az idényt, és nem is lesz könnyű dolgunk, de akkor is ez az elsődleges cél. Majd utána álmodozhatunk. Ha tényleg sikerül többet elérnünk (idén), akkor az is jöhet.”

A Ferrari tavaly 6 futamgyőzelem után 571 ponttal zárt, jelenleg, öt futammal a vége előtt 409 egységen állnak. A szezonzáróig maximálisan 220 pont gyűjthető a konstruktőri bajnokságban.