Ahogy közismert, az F1-et kísérő legmagasabb utánpótlásszéria, a Forma-2 spái első futamán borzalmas versenybalesetben életét veszítette egy 22 éves pilóta, a francia Anthoine Hubert.

A megrázó eset és annak tágabb értelmezése még Monzában is téma volt, több Forma-1-es is nyilatkozott. A négyszeres világbajnok Sebastian Vettel azt mondta, ha azon az áron lehet kiiktatni a halálos baleseteket, hogy “unalmassá” válik a verseny, az is elfogadható számára:

“Egyesek úgy gondolják, hogy a Forma-1 mostanra túl biztonságos, túlságosan unalmas, de én elfogadnám, ha ezentúl csakis unalmas F1-es idények lennének, ha ez visszahozná Antoine-t.”

“A balesete megmutatta, hogy mindig lehet még jobban csinálni a dolgokat, van még mit fejleszteni, van még min dolgozni. Ennél rosszabb nem történhetett volna. Nagy rajongója vagyok Spának, fantasztikus pálya nagyszerű múlttal, de alaposan, minden részletre kiterjedően meg kell vizsgálnunk a balesetet.”

Vettel: Az unalom is jobb a halálnál 1

A Forma-1 biztonságosabbá tételének úttörőjeként, élharcosaként ismert háromszoros világbajnok (1969, ’71,’ 73), Jackie Stewart a hét elején azt mondta, a mai biztonság miatt a mostani pilóták túl nagy kockázatokat vállalnak. Erre így reagált Vettel:

“Ő egy szörnyű időszakban versenyzett, amikor sokkal gyakrabban haltak meg a pilóták, szóval a két korszakot nem lehet összehasonlítani. Ő tudja, hogy akkor milyen volt, azt ő tudja megítélni. De bizonyos értelemben ez is a motorsport része. Veszélyes, ez is hozzájárul az izgalomhoz, ugyanakkor az elmúlt néhány év kijózanító volt Jules (Bianchi) és Anthoine miatt.”

Vettel: Az unalom is jobb a halálnál 2

A címvédő Lewis Hamilton a spái baleset után egyebek mellett arról írt az Instagramon, hogy a nézők, de még az F1 egyes szereplői sincsenek egészen tudatában, mennyire veszélyes is ez a sportág, Monzában az angol is újra nyilatkozott Hubert esete kapcsán.

“Nehéz dolog ez, mert ahogy mindig mondani szoktam, ez nem olyan sport, mint mondjuk a foci, hogy bárki odaállhat és rúghatja a labdát. Teniszezésnél egy jó szerva után bárki érezheti, hogy Roger Federer volt, de amit mi csinálunk, nem sokan tapasztalhatják meg.”

“Más ma, mint amikor rendszeresek voltak a halálesetek, ma ritka az ilyen, a hétvégék általában szórakoztató sportesemények, de jó ég, attól még szuper veszélyes, 300-zal repesztünk, az idő nagy részében a határon egyensúlyozunk. Könnyű ezt elfelejteni, amikor a nagy bukóterek miatt alig vannak balesetek, de emlékeztetnem kellett arra, hogy ez továbbra is veszélyes dolog, és továbbra is dolgoznunk kell azon, hogy még biztonságosabbá tegyük.”

A renault-s Daniel Ricciardo szintén megszólalt, Hamiltonnal egyetértve arról beszélt, hogy a nézők a veszély szempontjából nem veszik elég komolyan az F1-et, az autóversenyzést, amire jó példa volt, hogy a címvédő spái szabadedzéses balesete után a közönség tapsolt, ünnepelt.

“Akár bírunk valakit, akár nem, nem szép dolog a bukása, hibája után ünnepelni. Hamilton azt mondja, a nézők nem veszik komolyan a baleseteket. Egyetértek vele, ugyanakkor nem könnyű kérdés ez, mert a nézők egyszerűen nem élik meg azt, amit mi. Ahogy boksz vagy UFC nézése közben mi is drukkolunk, mondjuk, hogy csináld már ezt vagy azt, kelj fel, küzdj tovább, csak egy kis vérről van szó. Pedig mi nem vagyunk az ő helyzetükben. Egyszerűen így van ez, ha az ember olyan sportot néz, amit maga nem űz. Nagyon nehéz átélni, megérteni. De azért azt kérhetjük, hogy igazi szurkolóként tisztelettel kezeljék a munkánkat, a képességeinket és az általunk vállalt veszélyeket.”