Úgy érkezett meg hazai pályájára, a Hockenheimringre a Mercedes, hogy a 2019-es Forma-1-es szezon első tíz versenyéből kilencet megnyert. Noha a pénteki edzések alapján úgy tűnt, lépéshátrányban lehet a brackley-i csapat a Német Nagydíjon, a Ferrari kettős betlijét követően Lewis Hamilton szerezte meg a pole-t a szombati időmérő edzésen.

Az autóversenyzés születésének 125. évfordulóját ünneplő márka 200. Forma-1-es versenyére készült, ami jól is kezdődött számára, mivel a rajt után a két W10-es fordult el az első két helyen a célegyenes végén, miután a győzelmét végül megszerző Max Verstappen beragadt a rajtnál a Red Bull-lal a második helyről indulva. Azonban a verseny felénél hibázott Lewis Hamilton – a világbajnoki éllovas az élen haladva a falnak vágta Mercedesét a 17-es kanyarban, amit egy szabálytalan bokszbehajtás, egy közel egyperces szerviz, valamint egy öt másodperces büntetés követett.

A folytatás még rosszabbul alakult a csillagemblémás együttesnek: Hamilton az 1-es kanyarban is megforgott, az utolsó körökben Valtteri Bottas a dobogóért harcolva össze is törte az autóját – a bajnoki pontversenyt továbbra is 39 ponttal vezető brit végül a 11. helyen látta meg a kockás zászlót, ami a Mercedesnek egy nullás futamot jelentett.

Mercedes: Ennél rosszabb nem is lehetett volna 1

Természetesen a kockás zászló után nem volt elégedett a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff. „Azt gondolom, jól kezdtük a versenyt, a tempónk is rendben volt, majd jöttek az incidensek, a nehéz körülmények alatt történt balesetek, továbbá a hibás döntések” – ecsetelte.

„[Lewis] balszerencsés volt ma, mert a bokszutca bejáratánál ütközött, amire nyilván nem lehetett felkészülni. Utána folyamatosan rosszul döntöttük, minden összejött… Sokan szenvedtek balesetet, számunkra pedig ez egy rossz nap volt, a versenyzőinknek is. Ennél rosszabbul nem is alakulhattak volna a dolgok.”

„Ez is azt mutatja, hogy nem kell bohóckodnunk, a munkára kellene összpontosítani. Nem vagyok babonásak, de hiszünk a karmában. Ez egy olyan nap volt, amiből tanulnunk kell” – mondta a Mercedes-főnök az autó átfestésére, az 1950-es évekre visszautaló jelmezesdire célozva.

A Mercedes utoljára a 2018-as Osztrák Nagydíjat zárta kettős kieséssel – igaz, akkor Hamilton és Bottas vesztét is műszaki hiba okozta.