Silverstone-ban péntek délelőtt megkezdődött a 2019-es Forma-1-es Brit Nagydíj hétvégéje az első szabadedzéssel.

Eseménydús volt az első gyakorlás, a szokásosnál jóval több hibát láthattunk a versenyzőktől, amiben nagy szerepe lehetett, hogy az idei évre megint újraaszfaltozták a pályát – alig akadt olyan versenyző, aki ne csúszott, pördült volna meg itt vagy ott.

A haasos Romain Grosjean ugyanakkor valószínűleg sima vezetői hibát követett el, amikor még a boxutca végén sikerült nekimennie a szalagkorlátnak (nyitóképünkön). A francia kénytelen volt első szárny nélkül körbemenni az egész pályán, ahol ráadásul még el is hullajtott néhány törmeléket, virtuális biztonsági autós szakaszt is elrendeltek a takarítás idejére.

Grosjean odakint a pályán is megpördült kétszer, pedig a franciának a lehető legtisztább edzésre lett volna szüksége, ugyanis a Haas radikális döntést hozott, a pilótával visszanyúltak az alapokig, levettek az autóról minden fejlesztést, hogy az Ausztráliában használt konfigurációtól építsék újra a profilt úgy, hogy az feküdjön neki.

A “félidő” tájékán a piros zászló is előkerült, miután a Kimi Räikkönen alatt füstpamacsokat eregetve elkezdett csúnyán dadogni az Alfa Romeo, a finn kénytelen volt félreállni. A 2007-es bajnok az autó orrán ülve irányította, merre is tolják le a pályáról a C38-ast, amelyben délutánra motort kell cserélni.

Fél órával a vége előtt egy kicsit az eső is eleredt, de rövid szemerkélést követően elállt, a pálya azonnal felszáradt, a végén a Red Bull-os Pierre Gasly még nagyot javítva a leggyorsabb kört is megfutotta, letaszítva az élről az addig ott álló mercedeses Valtteri Bottast.

Estek-keltek az F1-esek Silverstone-ban 1

A Merci finnje mögött a másik Red Bull-os, az ausztriai futamgyőztes Max Verstappen zárt, már jelentős hátránnyal, ahogy Lewis Hamilton is, a hazai sztár már hajszál híján egy másodpercet kapott Gaslytól, a ferrarisok pedig egy másodperc feletti lemaradással zártak az 5-6. helyen.

A top10-be befért még mindkét Renault, a Toro Rosso újonca, Alexander Albon, valamint a mclarenes Carlos Sainz.

Estek-keltek az F1-esek Silverstone-ban 2