A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a Francia Nagydíj helyszínén, a montreali versenybírók jelenlétében hallgatta meg pénteken 14.15-kor a Ferrari képviselőjét, a sportigazgató Laurent Mekiest, aki új, “cáfolhatatlan” bizonyítékok bemutatásával akarta elérni, hogy a felügyelőszervezet felülvizsgálja a Sebastian Vettelre a Kanadai Nagydíjon kiszabott öt másodperces büntetését.

Az FIA versenybíróit nem sikerült meggyőzni, nem láttak új bizonyítékot, így marad a büntetés, a Ferrari nem fellebbezhet.

A Ferrari videós, telemetriai és GPS-adatokat mutatott be a versenybíróknak, de a stewardok jelezték, hogy ezek a döntés idején is rendelkezésükre álltak, így nem jelentenek újdonságot. A Scuderia szintén bizonyítékként nyújtotta be az egykori F1-pilóta, Spy Sports-szakértő Karun Chandhok televízióban is leadott elemzését, ám ezt azzal utasították el, hogy személyes vélemény, míg Vettel csak később elérhetővé vált sisakkamerás felvételeit nem tartották “jelentősnek és relevánsnak” a versenybírók, szerintük nem tartalmazott új információkat a korábban hozzáférhető felvételekhez képest.

F1: Elutasították a Ferrari kérelmét, marad Vettel büntetése 1

“Visszavonulok! Akkor legalább biztos lehetek benne, hogy nem kerülök bajba” – mondta Vettel a Sky Sports riportere, Ted Kravitz kérdésére, hogy mihez kezd a döntés után. “Csak viccelek, bár mindegy, egyesek úgyis felkapják majd.”

Kravitz felvetette, hogy a versenybírók szigora, könnyen eljáró keze épp a pilóták panaszkodásainak, árulkodásainak köszönhető.

“Igen, mindenki hibás. Rég indult ez a dolog olyanokkal, hogy jaj, átment-e a fehér vonalon… De hadd vezessünk úgy, ahogy szeretnénk! Ha nem tetszik, ahogy vezetünk, versenyzünk, akkor építsenek más pályákat, ilyen egyszerű ez. Ne kerékvetőkkel és felfestésekkel ellátott parkolókba küldjenek minket” – utalt a bukóterekre és az azok nyújtotta kiszélesítési lehetőségekre.

“Mindegy, ez van. A közlemény is túl hosszú. Mit kéne változtatni? Egyáltalán hogyan lehetne változtatni ezen? Égessük el a szabálykönyvet!”

F1: Elutasították a Ferrari kérelmét, marad Vettel büntetése 2