A hétvégén a Kanadai Nagydíjjal folytatódik a 2019-es Forma-1-es idény, a Montrealban található pályán már le is zajlott az első szabadedzés.

A gyakorlást a mercedeses Lewis Hamilton nyerte 1:12,767-es idővel. Előnye nem számottevő, mögötte másfél tizeddel lemaradva a csapattárs Valtteri Bottas volt a második leggyorsabb. Charles Leclerc lemaradása már kilenc tized felett volt a Ferrarival, de a negyedik helyen végző Red Bull-os Max Verstappen még egy másodpercen belül végzett. Az ötödik Sebastian Vettel lemaradása már 1,1 másodperc feletti volt.

F1: Autótöréssel kezdődött a kanadai hétvége 1

Lewis Hamilton

A mezőny az első fél órában alig-alig mozdult ki a bokszutcából, de később a pilóták szorgosan próbálgatták a Pirelli gumijait. A versenyzők a legtöbb kört a közepes keverékeken futották. Míg a Mercedes és a Racing Point párosa a piros oldalfalú lágyakkal sokat kísérletezett, a többet csapat a sárga oldalfalú keverékkel tették meg a legtöbb kört.

A középmezőny legjobbja a hatodik helyezett Kimi Räikkönen lett, az Alfa finnje szűk 1,2 másodperccel volt lassabb Hamilton legjobbjánál.

A 90 perces edzés nem zajlott le gond nélkül. Az Alfa Romeós Antonio Giovinazzi fél órával az edzés vége előtt összetörte kocsiját. A gyakorlást nem kellett emiatt félbeszakítani, de az olasz már nem ülhetett vissza a 99-es rajtszámú autóba.

Meredek pillanat volt a williamshez beugró kanadai tesztpilóta, Nicholas Latifi esete is. A Robert Kubica autójában ülő fiatal majdnem ütközött egy mormotával, de a Forma-2 élmenője idejében elkerülte az állatot.

A rendkívül poros pálya többeken is kifogott, számos elfékezés, pályalevágás és megpördülés tarkította a másfél órás gyakorlást.

A Kanadai Nagydíj péntek este nyolc órakor a második szabadedzéssel folytatódik.

F1: Autótöréssel kezdődött a kanadai hétvége 2