Lezajlott a harmadik szabadedzés a 2019-es Forma-1-es Spanyol Nagydíjon. Az utolsó, 60 perces gyakorláson Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Mercedesszel, megelőzve a ferraris Charles Leclerc-t.

Kissé felhős időben, 28 fokos aszfalton, 21 fokos levegőhőmérséklet mellett kezdték meg a körözést a pilóták. Először Lando Norris hajtott a pályára a McLaren volánjánál, de hamar kint volt a pályán a középmezőny számos képviselője is.

Az installációs körök után 1:28,795-ös idővel Robert Kubica iratkozott fel elsőként az eredménylistára a Williamssel. Nem kellett sokat várni a gyorsabb istállókra sem, a Ferrarik 1:18-as időkkel kezdtek a lágy gumikon. A Mercedesek több mint húsz percig vártak, mire kihajtottak a pályára, ám Valtteri Bottas azonnal elásta magát a kavicságyban, előcsalogatva a piros zászlót.

Az újraindítás után folyamatosan javultak az idők, az élen is több váltás történt, Vettel és Charles Leclerc pingpongozott a körökkel. A középmezőnyben is folyamatosan cserélődött a pilóták sorrendje. Féltávnál Vettel vezetett Leclerc előtt 6 századmásodperccel, ekkor Lewis Hamilton állt a harmadik helyen, egy tizedre a német Ferrari-pilótától.

Hamilton féltáv után bedurrantott egy 1:17,655-ös időt, amivel hat tizeddel átugrotta Vettel addigi legjobbját, mindezt a közepes keverékeken. A Red Bullok lemaradása már egy másodperc volt Hamilton idejéhez képest.

Negyed órával a vége előtt mindenki felrakta a lágy keverékeket. Mindenki meglepetésére Bottas is visszatérhetett a pályára kicsúszása után, a finn meg is futotta a leggyorsabb kört, de Leclerc gyorsan elhappolta előle az első helyet egy 1:17,099-es idővel.

A gyakorlást nem csak Bottas miatt kellett megszakítani, George Russell is kicsúszott a Williamsszel az edzés végén. Vettel még Bottas kicsúszása előtt megpördült a pálya harmadik szektorában, de az autója nem sérült meg.

A piros zászló meglengetésekor Lewis Hamilton állt az élen 1:16,568-as idővel, megelőzve Leclerc-t fél másodperccel. A harmadik Bottas lett, míg Vettel a másik Ferrarival negyedik lett A középmezőnyt a két Haas vezeti Grosjean-Magnussen sorrendben, a legjobb Red Bull-pilóta Max Verstappen lett, aki a hetedik helyen végzett.

F1: Piros zászlóval zárult az utolsó edzés 1

Az Spanyol Nagydíj időmérője magyar idő szerint délután 3 órakor kezdődik.