A Forma-1-ben inkább a normának, mint kivételnek számítanak a hosszabb-rövidebb domináns időszakok, ám a Mercedes-csapat 2014 óta tartó uralma már igazán a határokat feszegeti, ha idén is nyernek, beérik a Ferrari hatos csúcsát a konstruktőriben, az egyéniben pedig új rekordot állítanak be.

A 2019-es szezonkezdet alapján úgy tűnik, jó esélyük van erre, ugyanis a Ferrari eddig nem tudott élni az erős motor előnyével, a Red Bull pedig még a Honda-házasság elején jár, idő kell nekik, hogy tényleg komoly tényezővé váljanak.

1969, ’71 és ’73 világbajnoka, Sir Jackie Stewart nem igazán örül ennek, de úgy véli, világos, miért tarol a Mercedes évek óta:

“A Mercedes annyi pénzt fordított az F1-es projektre és annyi tehetséges mérnököt és specialistát foglalkoztat… Ezrek dolgoznak náluk azon, hogy Hamilton és Bottas a Ferrariénál és bármelyik ellenfélénél jelentősen jobb, gyorsabb autót vezethessen” – mondta a skót legenda a brit Mirror Sportnak.

“Ennek változnia kell. Kell a Red Bull, kell a Ferrari. Kell, hogy némelyik újabb csapat is versenyképes, komoly szereplő legyen. A Mercedes pénzügyi háttere valószínűleg bőven felülmúlja bármelyik másik csapatét, beleértve a Ferrari és a Red Bullt is. Nem csak fantasztikus autójuk, hanem fantasztikus erőforrásuk is van – Lewis nagyon szerencsés fiú, hogy ilyen támogatást tudhat maga mögött.”

Stewart szerint Hamilton óriásit húzott, amikor 2013-ban, egy évvel az új, turbós hibridkorszak kezdete előtt a Mercedeshez szerződött, ám a “jókor jó helyen”-faktor miatt nehéz megítélni, a versenyzői kvalitásait.

“Lewis a legjobbkor igazolt a Mercedeshez. Természetesen nagyon jó versenyző, de vajon jobb Sebastian Vettelnél? Vagy van olyan jó, mint Fernando Alonso, Alain Prost, Jim Clark, Ayrton Senna, Schumacher vagy épp Jackie Stewart volt? Ki tudja. Nem igazán lehet megítélni.”

F1: Tényleg jobb Hamilton Vettelnél? 1