Az Orosz Nagydíj után Lewis Hamilton sokáig nem tudott napirendre térni afölött, ahogy Sebastian Vettel visszaverte egy előzési kísérletét, váltig állította, hogy a német szabálytalan volt vele szemben.

Hamilton szerint Vettel kétszer mozdult, a felügyelők szerint azonban a mozgása folyamatosan egy irányba tartó volt, egy kis szünettel közben. Charlie Whiting, az F1 állandó versenyigazgatója fenntartja, hogy szerinte nem volt szabálytalan Vettel mozdulata, de a félreértések elkerülése végett pontosították a védekezésre vonatkozó szabályokat.

“A védekezés közbeni kétszeri bemozdulás alatt hagyományosan azt értjük, hogy valaki mozdul az egyik, aztán az ellenkező irányba is” – magyarázta Whiting.

“Lewis belső kamerás felvételét látva először én is azt hittem, hogy Vettel kétszer mozdult [egy irányba], de kívülről ez sokkal inkább egy mozdulat némi hezitálással. Nem tűnik két különálló mozdulatnak, a felügyelők ezért nem szabtak ki büntetést.”

Vettel manővere tehát tiszta, sőt a most pontosított szabályok szerint is az lenne. De a jövőben az egy irányba történő, két részre bontható bemozdulások is büntethetők lesznek, ha túl nagy lesz a két mozdulat közti szünet.

“Amit most tisztáztunk: ha egy versenyző kétszer mozdul ugyanabba az irányba, az ugyanaz, mintha egyszer az egyik, aztán a másik irányba mozdulna.”

“Vagyis a konkrét esetben: ha Seb egyszer irányt váltott volna, felmérte volna a helyzetet, majd még egyszer, nagyon-nagyon tisztán ugyanarra mozdult volna, az a jövőben ugyanolyan büntetendő lesz, mint a két különböző irányba történő mozgás.”