Kimi Räikkönen nem kis meglepetést keltett azzal nemrég, hogy miután kiderült, hogy a Ferrari 2019-re ifjoncát, Charles Leclerc-t ülteti a helyére, a hamarosan 39 éves finn az F1-ből való távozás helyett visszatér első csapatához, 2019-20-ban az Alfa Romeo Saubernél versenyez majd.

Elsőre úgy tűnhetett, a Ferrari amolyan kárpótlásként adta a 2007-es veteránnak Leclerc sauberes ülését, de azóta kiderült, hogy Räikkönen maga lépett. Egy friss interjúban a csapatfőnök, Frederic Vasseur is megerősítette ezt:

“Nem, a Ferrari-háttérnek nem volt köze a szerződésnek. Amikor Kimi megtudta, hogy nem marad a Ferrarinál, eszébe jutott a régi kapcsolata velünk. Volt egy telefonbeszélgetés, aztán találkoztunk, és mivel én is, Kimi is olyan, hogy szeretünk a lényegre térni, nagyon-nagyon gyorsan meg is született a szerződés. Kevesebb mint négy nap volt az egész” – idézte a Neue Zürcher Zeitung.

Räikkönent már lekötötték, de az egyelőre nem dőlt el, ki is versenyez majd a finn mellett. Vasseur nem ködösített, két jelölt van, a csapattulajdonosokhoz is kötődő svéd Marcus Ericcson és a motorszállító Ferrari másik neveltje, Antonio Giovinazzi.

“Rövid a listánk. Eddig Kimi dolgával voltunk elfoglalva, de ezen a héten tisztázzuk a másik pilóta kérdését is.”

F1: Hamarosan meglesz Räikkönen csapattársa 1

A csapatfőnök elismerte, hogy Räikkönen nem számíthat hasonló eredményekre náluk, de az olasz kapcsolatnak köszönhetően a csapat egyre versenyképesebb lehet.

“Tavaly Szingapúrban öt másodperces volt a lemaradásunk, most már csak kettő. Ez óriási ugrás az F1-ben. A kulcs (a névadó szponzor) Alfa Romeo volt. Nélkülük nem tudtuk volna megszerezni Räikkönent vagy a Ferrari technikai igazgatóját, Simone de Restát. Privát csapatból gyártói támogatású csapat lettünk. Ugyanakkor így is függetlenek maradunk.”