A Forma-1-ben tíz év után újra Francia Nagydíjat rendeznek, ám a dél-franciaországi Le Castellet mellett található Paul Ricard pályának az előző helyszínhez, Magny Cours-hoz hasonló átka van: nagyjából a semmi közepén fekszik, megközelítése finoman szólva is nehézkes.

A közelben fekvő autópályáról lehajtva három úton lehet megközelíteni a Paul Ricard-t, egy a mentőknek fenntartott út, egy az F1-es szereplőknek és a sajtónak kijelölt út, míg a nézőknek marad a harmadik, ráadásul az F1-esek közül sokakat nem tájékoztattak megfelelően, így ők is a nézők útvonalán próbálkoztak és be is ragadtak az óriási dugóba pénteken.

A Mercedes-csapat szerelői kisbuszukkal el is akadtak, végül kénytelenek voltak az ellenkező irányú sávban kerülni a sort. A ferraris Sebastian Vettel és a haasos Romain Grosjean is így tett, őket el is kapták a rendőrök:

“Vettellel egy autóban mentünk, és megállítottak a rendőrök. Szerettünk volna továbbmenni, de nem akartak elengedni. Pedig megvolt a belépőkártyám, a csapatingem, minden” – mesélte Grosjean, hozzátéve, hogy végül kénytelenek voltak egyszerűen a gázba taposni és ott hagyni a gyalogos rendőröket, hogy kiérhessenek a pályára.

A Force India csapatigazgatója azt mesélte, hogy egy üzleti tárgyalása esett kútba a dugók miatt, és figyelmeztetett, hogy csúnyán visszaüthet a szervezetlenség:

“Két óra alatt haladtunk 10 mérföldet (bő 16 km), nevetséges! Volt egy vendégünk, aki csak a megbeszélés kedvéért repült Franciaországba, de nem tudott eljutni hozzánk. Kénytelen volt visszafordulni. Felhívott, mondta, hogy sajnálja, de két és fél óra alatt 7 km-t haladt, a járata pedig délután ötkor indul, ezért vissza kell mennie.”

“Nekem mondjuk nem gond, ha két óra alatt haladunk 10 mérföldet, nekem mindenképp jönnöm kell, de ha pénteken néző lettem volna és két és fél óra alatt 7 km-t haladok, akkor meggondoltam volna a dolgot, ez pedig baj. Nekem mindegy, én jövök, mert ez a munkám. A nézőknek viszont van választási lehetősége és ők valószínűleg inkább olyan rendezvényt választanak, ahol nem kell két és fél óra 7 kilométer megtételéhez…”

A szervezők természetesen érzékelték a gondokat, szombatra és vasárnapra az utakat egyirányúsítják, mindkét sávot elérhetővé teszik, és a pénteken még csak külön-külön megnyitott parkolókat is folyamatosan nyitva tartják majd.