A hatszoros montreali futamgyőztes Lewis Hamilton az eredménytábla szerint nem igazán villogott a Forma-1-es Kanadai Nagydíj pénteki edzésein, ám a hátrányát nem a Mercedes lassúsága, hanem a “hibás” gumiválasztás okozta: míg a a riválisok hét-nyolc szett hiperlágy gumit rendeltek Kanadára, a Merci csak ötöt, így a monacói nehézségek ellenére az első napon nem is került fel a leggyorsabb gumi az ezüstnyilakra.

“Egyszerűen nincs annyi hiperlágyunk, mint másoknak. Jó előre kellett leadni a gumiválasztást, a teszteken pedig nálunk nem igazán működtek a gumik, szóval csak azokból az adatokból dolgozhattunk. Másféle stratégiával készültünk, nekünk csak öt garnitúránk van, másoknak meg nyolc” – magyarázta Hamilton.

“Utólag könnyű okosnak lenni, nyilván jó lett volna, ha ma is kipróbálhatom a hipereket. Egyeseknél eléggé koptak, másoknál nem, majd a harmadik edzésen kiderül, nálunk milyenek, miután én is mehetek pár kört. Úgy gondolom, most már értjük a hiperlágyakat, de ettől még persze meg kell találni a pontos beállításokat. A hiperlágyak mást kívánnak, mint az ultrák meg a többi.”

A pénteken mindkétszer az élen záró Red Bull-os Max Verstappen azt mondta, a Mercedes a favorit, és maga Hamilton sem tagadja, hogy már pénteken nagyon jó volt az autó:

“Nem mindig áll össze minden rögtön az elején, de most egész jól indultunk, aztán még igazítottunk pár dolgon menet közben. Kis lépésekben haladunk, mindig egy kicsit más lett az autó, de igen, jó napunk volt. A plusz DRS-zóna miatt idén nagyobb leszorítóerővel is mehetünk, mint korábban. Itt mindig nagyon alacsony leszorítóerővel kellett próbálkozni, de most normális szinttel dolgozhatunk, amitől nagyon jól fekszenek a kanyarok.”