Nem mutatott olyan erős versenytempót a Red Bull a vasárnapi futamon, mint amire a pénteki nap alapján számítani lehetett. Max Verstappen és Daniel Ricciardo azonban az egész futam során tartotta a 4-5. helyet, nagyokat csatázva egymással. Verstappen az utóbbi futamok minden dühét beletette ausztrál csapattársa elleni védekezésbe.

A csapat végül elnyújtott első etappal, majd ultralágyas hajrával próbált esélyt adni a pilótáknak, hogy felérjenek a dobogóra, ám a cseréknél a korábban Verstappent nagy nehezen megelőző Ricciardo megint csapattársa mögé került, és amikor a 40. körben ismét elszánta magát a holland még keményebben védekezett. Verstappen az első kanyar előtt a belső ívre húzódott, kivédve ezzel Ricciardo támadását. Azonban az ausztrál óriási tempókülönbséggel érkezett és már nem tudott megállni, egyenesen belerohant a holland autójába.

„Nagy csalódás ez a csapatnak, rengeteg pontot buktunk szükségtelenül” – mondta Verstappen a futam után. „Nem hiszem, hogy az a lényeg, ki hibázott. A csapatért versenyzünk, sok embert képviselünk, és erre ilyen történik. Egyikünknek sem jó.”

„A szélárnyék nagyon erős volt, amint elém került, már utol is értem. Hasonló sebességünk volt, mindig közel mentünk egymáshoz. Úgy gondolom, előtte keményen, de szabályosan versengtünk, elég helyet hagyva egymásnak. Ami ezután történt, az nincs rendben” – tette hozzá Verstappen.

Helmut Marko, a Red Bull motorsportfőnöke is megszólalt az eset kapcsán: „Nem érdekel, melyikük volt a hibás. Mindkettejüknek lehetne annyi esze, hogy ne keveredjenek ilyen esetbe. Megtesszük a megfelelő lépéseket, hogy garantáltan ne fordulhasson ilyen elő újra.”

Marko szavait csapatutasítások alkalmazására való utalásként is lehet értelmezni, ám Verstappen szerint ez nem lenne jó ötlet. „Tanulni fogunk az esetből, meg nem szabad hagynunk, hogy újra ilyen történhessen. Beszélni fogunk a csapattal, kiderül, mit hoz a jövő. Nem gondolnám, hogy a csapatutasítás a jó út, de átgondoljuk.”

Daniel Ricciardo elismerte saját felelősségét a balesetben: „Bocsánatot kérek a csapattól az eset miatt. Kívülről próbálkoztam számos alkalommal, ami bejött, de mindig kockázatos volt, ezért mással próbálkoztam. Kihúzódtam, majd újra vissza. Úgy éreztem, van elég helyem, de az gyorsan bezáródott. Sajnálom” – mondta az ausztrál.

„Meghagyom a nektek (a médiának) és a szurkolóknak a véleményeket. Azt gondoltam, belül lesz helyem, és amikor már ott voltam, elhatároztam magam. Most leginkább a csapat miatt vagyok szomorú. Igyekszem mindenkitől bocsánatot kérni” – tette hozzá az ausztrál.

Verstappen: Csak csapatutasítást ne! 1

A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner azt mondta, mindkét versenyző “büntiben van” és az alakulat minden egyes tagjától bocsánatot kell kérniük:

“Mindketten tudják, hogy ma ezt elcseszték, és a csapat minden egyes tagjától bocsánatot kell kérniük. Engedjük, hogy versenyezzenek egymással, és többször is átbeszéltük már velük, hogy mindig hagyjanak helyet egymásnak. Ezen a futamon legalább három incidensük volt. Szóltunk nekik, hogy higgadjanak le, de nem akarunk belenyúlni a versenybe. Nem fogjuk méricskélni, ki volt a felelős, mindketten hibásak.”

“Szeretnénk ezután is szabadon versenyeztetni őket, de tisztelettel és helyet hagyva a másiknak. Emlékeztettük őket, hogy egy csapat tagjai, méghozzá igen jól kereső tagjai, ezért a csapat érdekeit kell szem előtt tartaniuk. Mindketten büntiben vannak most. A teljes csapattól bocsánatot kell kérniük Barcelona előtt.”