Az előrejelzések szerint Bakuban szombaton és vasárnap fokozatosan egyre erősebb szél, széllökések várhatók, ami alaposan megnehezítheti az aerodinamikailag igen érzékeny Forma-1-es autók terelgetését. 40, 60 egyes jóslatok szerint akár 80 km/órás széllökések is lehetnek az Azerbajdzsáni Nagydíjon.

“Szerintem a pálya nagy részén védve leszünk, de hallottam 60-70 km/órás lökésekről szóló figyelmeztetéseket, ami őszintén szólva elég őrült helyzet lenne mindenkinek. Elég húzós futam lesz, ha tényleg így lesz” – mondta a Toro Rossó-s Brendon Hartley.

“A csütörtöki pályabejáráson is volt egy kis szél, párszor le is vettem a sapkámat, hogy a hajamon érezzem, melyik kanyar védett és melyik nem. Azt hiszem, a szél akár 180 fokban is irányt válthat. Az épületek között néhol lehetnek nagyobb lökések. De ez van, mindenkinek ugyanezzel kell majd megküzdenie. Ha tényleg lesz 50 km/órás szél, az F1-es autóval nagyon sok” – folytatta az új-zélandi.

A haasos Romain Grosjean is izgalmakat jósol:

“A szél kihívást jelent majd, főleg, hogy erősödni fog. Eléggé megnehezítheti a dolgokat. Persze attól függ, milyen erős lesz. 10-20 km/óránál változó, attól is függ, szembeszél vagy hátszél, de a féktávot, a leszorítóerőt befolyásolja. De ha a Meteo France-nak igaza van, és 80 km/órás széllökések, az már izgalmas lehet.”

A Red Bull-os Daniel Ricciardo azt mondta, a szél “egész agresszív” lehet, ami “az összes autót rosszul érinti”, Fernando Alonso viszont rámutatott, hogy legalább a nézők jól járnak: “A szél gondot jelenthet, igen. Nagy szelet jósolnak szombatra, vasárnapra pedig még inkább. De a nézőknek jó lesz, lehet figyelni a célegyenesen a szélárnyékos húzásokat és a sok-sok előzést.”

Forrás: Fotó: Europress