A Forma-1-es Azerbajdzsáni Nagydíj pénteki edzésnapja furcsa eredményeket produkált: a végtelen célegyenes miatt a Renault-motorral elvileg hátrányban lévő Red Bull-os Daniel Ricciardo lett a leggyorsabb, a Mercedes-pilóták küszködtek az ultralágyakon és rég látott hátránnyal voltak lemaradva, a bajnoki éllovas Sebastian Vettel pedig délelőtt a 10. lett, délután pedig már a top10-be sem fért be. A főszereplők nyilatkozatai az első nap után.

“Gyorsak voltunk ma, az tuti. Magabiztosak lehetünk, mondjuk nem tudom, hogy a többiek mennyit gyorsulnak az időmérőre, de ha még nem is kvalifikálunk az élre, a futamon gyors lesz az autó. A favoritok közé tartozunk. Az utcai pályán kell a magabiztosság, én pedig nagyon összhangban voltam ma az autóval. A második szektor volt a legjobb. Az autó nagyon jó a szűk részeken. De még egyszer: szerintem az időmérőre a többiek felgyorsulnak, és az első és a harmadik szektorban mér egy kicsit hátrányba is leszünk” – magyarázta a tavalyi futamgyőztes Ricciardo, aki két hete Sanghajban is győzött.

Vettel: Csak kis hibák voltak! 1

Csapattársa, Max Verstappen az első edzésen a falnak vágta a Red Bullt, de délután már jól ment (3.), azonban a legvégén műszaki hibára utaló lassúsággal battyogott vissza a bokszutcába. Utólag azt mondta, nem volt komoly gond: “Azt hittük, meghibásodás van, de kiderült, hogy csak egy hibás szenzorról volt szó, szóval aggodalomra semmi ok.”

A Red Bull-osok közé a ferraris Kimi Räikkönen fért be, mindössze 65 ezreddel volt lassabb Ricciardónál.

“Semmi probléma nem volt ma, zéró gond. Még van min javítani, de nem volt rossz a nap. Jónak tűnt minden. Nyilván nehéz megmondani, hol állok, hiszen nem tudom, mit csináltak a többiek, de jónak tűnt az autó” – nyilatkozta a finn.

Vettel: Csak kis hibák voltak! 2

Vettel a papíron igen gyenge eredmények ellenére sem volt letört:

“Csak miattam volt, az autóval minden rendben. Egyszerűen nem tudtam jól összerakni a köreimet, itt nem nehéz ezt összehozni, elég pár kis hiba a féktávokon. A hosszú etapjaimon már sokkal jobb volt minden, és szerintem még javíthatunk is az autón holnapra, szóval rendben leszünk. Egy kicsit jobban küszködtem ma a tapadással, min mások, de nem aggódom túlságosan.”

Vettel: Csak kis hibák voltak! 3

Míg Verstappen és Vettel a problémák ellenére sem aggódik, a Mercedesnél már tényleg cidriznek egy kicsit a pénteki nap után, Lewis Hamilton nem is titkolta, hogy nem lehetnek nyugodtak:

“Sosem veszek biztosra semmit előzetesen, így csak remélem, hogy mi leszünk az élen, bár az előző hétvégék tapasztalatai alapján számítottam rá, hogy szoros lesz. Sima napunk volt, mindent elvégeztünk, amit kellett, nagyjából hibák nélkül lefutottam a köreimet, sok adatot gyűjtöttünk. De nem voltunk elég gyorsak. A Red Bull előnye elég nagy, ma nem volt válaszom az időikre. Van még dolgunk. Minden mérnököt végigjárok este, hogy megtaláljuk a megfelelő változtatásokat” – mondta az angol.

Forrás: Fotó: Europress