Az előrejelzéseknek megfelelően komoly zuhé előzte meg a Forma-1-es Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzését, az autók esőgumikon gurultak ki az Albert Park-i pályára kora délután.

Az edzés elején teljes (kék) esőgumikon mentek az autók, majd az utolsó néhány percig az átmeneti (zöld) Pirellik uralták a folyamatosan száradó aszfaltcsíkot. Bár a körülmények trükkösek voltak, mindenki nagyon vigyázott az új autóra, baleset, sőt komolyabb hiba sem történt.

A gyakorlás végére már a nap is kibújt, néhányan megpróbálkoztak a slickekkel is, a két Ferrari és a két Alfa Romeo Sauber mért kört is ment az ultralágyakon, így nem is volt kérdés, hogy kik végeznek az élen – ez magyarázza Sebastian Vettelék hatalmas előnyét is.

A mclarenes Fernando Alonso is szeretett volna egy-két kört menni a száraz pályás gumin, de valamit elszámoltak a wokingiak, amiért a spanyol csúnyán le is tolta a csapatot a rádión. “Nem tudom, mit csinálunk itt!” – háborgott.

A williamses Lance Stroll a tegnapi második edzés végén történt meghibásodás miatt ma sokáig vesztegelt a garázsban, a csapat a sebességváltót szerelte az FW41-esben, míg a Force Indiánál úgy döntöttek, inkább óvják a friss fejlesztésekkel telepakolt autókat, így Sergio Perez és Esteban Ocon mindössze egy-egy installációs kört ment, mért időt nem is futottak.

A folyamatosan változó, javuló körülmények miatt amúgy a sorrend, a köridők nem sokat jelentenek, ugyanakkor a csapatok számára jól jött, hogy az esőgumikról is gyűjthettek adatokat Melbourne-ben, hiszen előfordulhat, hogy az időmérőn és akár a futamon is lesz csapadék.

Az Ausztrál Nagydíj időmérője magyar idő szerint reggel 7 órakor kezdődik.

F1: Vettel vitte az esős edzést 1