A 2018-as Forma-1-es téli tesztelésen az időjárási körülmények alaposan megnehezítették a munkát, az első két napon kimondottan hideg volt, a harmadikon pedig a hó miatt nem is folyt érdemi körözés. A második hét jóval tavasziasabb körülményei mellett végül így is igen szép távokat hoztak össze a csapatok, de azért újra felmerült, hogy talán nem ártana máshol tesztelni.

Az F1-es mezőny legutóbb 2014-ben tesztelt a szezon előtt Bahreinben, majd 2016-ra is felmerült az ötlet, de a logisztikai nehézségek és a kisebb csapatok pénzügyi aggályai miatt nem lett belőle semmi.

A Pirelli motorsportfőnöke, Mario Isola az idei tapasztalatok után újra Bahreint, pontosabban Barcelona és Bahrein kombinációját ajánlja.

“Tudjuk, hogy Bahreinben kiszámíthatóbb az időjárás. Tudjuk, hogy ott nem igazán lehet esőre számítani, hogy ott nem igazán 25-30 foknál hűvösebb. Ilyen szempontból Bahrein sokkal reprezentatívabb a gumitesztelést tekintve.”

F1: A Pirelli két helyszínen tesztelne jövőre 1

“Másrészt viszont Barcelona sokoldalúbb, a pálya vonalvezetése teljesebb. Bahrein a féktávokról és a tapadásról szól, ott nincsenek gyors kanyarok, míg Barcelonában mindenből van egy kicsi, szóval mind Bahreinnek, mind Barcelonának megvannak az előnyei és hátrányai” – magyarázta Isola, aki épp ezért ajánlja a kompromisszumot.

“Ezért is volt erről szó már korábban is. Logikus lenne négy napot Bahreinben tölteni és négyet Barcelonában. Vagyis fordított sorrendben, hiszen úgy esik útba, ha Barcelona az első. A két helyszínnel kiiktathatnánk a hátrányokat. A logisztikai szempontokat is mérlegelni kell, de ez életképes megoldás lehetne.”