Az idei évtől a Forma-1-ben a biztonsági autós szakaszok után nem repülő, hanem álló rajttal indulnak újra a versenyek, a barcelonai teszten kedden és szerdán is szimulálták ezt néhány autóval.

A haasos Romain Grosjean szerint komoly baj lehet az újításból, ugyanis a használt és kihűlt gumikon messze nem ugyanúgy megy az elindulás, mint az előmelegített frisseken. A francia azt mondta, míg normális esetben egészen a nyolcadik fokozatig jut az első féktávig, a használt gumikon négyesig is alig tudott felkapcsolni.

“Szerintem mészárszék lehet belőle. Az egyenesben is simán eldobhatjuk majd az autót. Őszintén szólva nem volt valami jó móka, a sebességváltás is nehéz volt. Bottas volt előttem, ő sem remekelt. Vezethetetlen az autó. Bottasszal az elsők között álltunk a rajtrácsra, sokáig vártunk (és kihűltek a gumik). Az újrarajtolás olyan volt, mint ha esőben slickeken vezetnénk. Minden felváltásnál kipörgött a kerék, minden visszaváltásnál blokkoltak a hátsók” – panaszolta.

Grosjean hozzátette, hogy azért nem mindenütt lesz ilyen súlyos a probléma, de a versenyzői szakszervezet (GPDA) egyik igazgatójaként mindenképp felhozza majd a dolgot:

“Bizonyos pályákon nem lesz gond, újra lehet melegíteni a gumikat. Kanadában nincs gond, de ilyen (hűvös) körülmények között, vagy épp Kínában szerintem nem lehet. A saját tapasztalataim alapján ez veszélyes. Lehet, hogy a többiek nem így érzik, de én nem érzem magam biztonságban a hideg gumikon.”

Fernando Alonso Grosjeannal ellentétben nem aggódik: “Szerintem nincs gond. Nyilván a hideg pályán jobban oda kell figyelni a gumimelegítésre, de ez mindenkire igaz.”