A Haas mindenkit, a holnap következő Williamst is megelőzve mutatta be autóját, a Ferrari-motorral hajtott VF-18-ast. Az F1-ben harmadik évét kezdő amerikai csapat idei modelljét a már tavalyi is alkalmazott pilóták, Romain Grosjean és Kevin Magnussen vezetik majd.

F1: Meglepetés, itt az első 2018-as autó! – videó 1

Az autón maradt a 2016-os bemutatkozás óta sokat variált, de alapvetően változatlan szürke-fekete-fehér-piros festés, és ahogy ilyenkor természetes a kasztni, az aerdinamikai elemek is minimalisták. A VF-18-ason ott van az idei évtől kötelező fejvédő keret, az ún. glória is, de a fekete festés és a felvétel fényviszonyai alapvetően elég jól rejtik – persze a pályán feltűnőbb lesz majd.

“Az autó evolúciójának legfontosabb része a glória integrálása volt. Az aerodinamikusoknak is feladta a leckét, de tervezőknek is komoly munkát jelentett a kasztni átalakítása, hogy a glória elbírja az előírt terheléseket. Az autó minimumtömege megemelkedett a glória miatt, de a tömegközéppont is magasabbra került a glória elhelyezkedése miatt. Persze mindannyian ugyanebben a cipőben járunk” – mondta a csapatfőnök Günther Steiner.

F1: Meglepetés, itt az első 2018-as autó! – videó 2

“2017-ről 2018-ra nem igazán változtak a szabályok, így a VF-18-as a tavalyi autónk továbbfejlesztése. Az újratervezés helyett a finomításon volt a hangsúly. A már tavaly is felbukkant elemek láthatók az idei autón is. A 2017-es autónk alapjában egész jó volt, de nem mindig sikerült kihoznunk belőle a maximumot, ezen akartunk változtatni 2018-ra. A lehető legkönnyebbé tettük az autót, hogy a lehető legtöbb ballasztot használhassuk. Sikerült jobban elosztanunk a tömeget” – folytatta a szakember.

“A festéssel visszatértünk az első autónkhoz, a VF-16-oshoz. Tiszta, precíz megjelenés, pont mint a Haas Automation szerszámgyártó gépei” – tette hozzá.

F1: Meglepetés, itt az első 2018-as autó! – videó 3