Több mint tíz évig tartott a Ford és az amerikai drifter, Ken Block együttműködése, amely olyan csodálatos verdákkal örvendeztette meg az autóbuzéria világát, mint például a Hoonifox vagy a Hoonicorn, melyeket számos Gymkhana-videóban láthattunk. Ennek az útnak azonban vége, Block durván egy éve hivatalosan is az Audi Motorsport kötelékein belül tevékenykedik.

Első közös projektjük a Audi S1 Hoonitron, amelynek ámokfutását a legújabb Gymkhana videóban tekinthetjük meg, pontosabban ez már Electrikhana, hiszen egy teljesen elektromos versenyautóról van szó.

 

Neked bejön az elektromos driftelés?
Igen, sokkal jobban tetszik, mint a Gymkhana
11% (35)
Nem rossz, biztos jó kis sorozat lesz ebből is
31% (97)
Szódával elmegy, de semmit nem mozdított meg bennem
36% (113)
Borzalmas...
22% (69)

Számomra miért csalódás?

Egy nemrég írt Persche-tesztemből tudnék idézni, amely remekül átadja, mire is gondolok csalódás alatt: „Megfakult, félig leszakadt poszterek a garázs falán; összegyűrt, megsárgult turbórágós-papír a pénztárca mélyén és néhány emlék, melyeket csillogó szemmel mesélek majd a gyerekeimnek, és mesélek most is a tizenéves generációnak a családban. Már most látom, hogy nem értik, nem hozza őket lázba a durrogó kipufogó, a kilencezren bömbölő boxermotor vagy a gurgulázó vényóc’. Az égett gumi és a túlhajtott fék szaga nekik inkább taszító és hamarabb felkapják a fejüket egy Teslára az utcán, mint egy Mustang GT-re.” 

Ken Block új videója olyan, mint a vajaskenyér: gyerekkorunk óta imádjuk, de só nélkül semmit nem ér…

A Hoonitron dizájnja az Audi Sport quattro S1 versenyautó előtt tiszteleg, különösen annak 1985-ös S1 E2 verziója előtt. A legendás autó hivatalosan 480, a valóságban inkább 500 lóerős volt, később pedig, B-csoportos raliautóvá vadítva, elérte a 600 lóerőt. Ehhez alig több mint egy tonnát nyomott, ami elég is volt Walter Röhrlnek ahhoz, hogy 1987-ben megnyerje vele a Pikes Peak-i hegyi felfutó versenyt.

Az S1 Hoonitronra az Audi állítólag 10-12 millió dollárt tapsolt el, amelyről egyelőre annyit lehet tudni, hogy két elektromos motor van benne, amelyek együtt 800 Voltosak, mind a négy kereket hajtják, a teljes nyomaték pedig 3300 Nm.