Tavasszal már írtunk a Vezessen a Tyre Extinguishers („gumikioltók”) nevű környezetvédő csoportról, amely az aktivizmus sajátos formájában utazik: a nekik nem tetsző autók kerekeit engedik le kampányszerűen.

Márciusban a radikális környezetvédők London tehetős kerületeiben néhány száz SUV kerekeit engedték le, a célpontokra elhelyezett szórólapokon pedig az üzenetet is átadták: nem akarnak a városokban „klímakatasztrófát” okozó autókat látni.

A mozgalomhoz azóta számos országban csatlakoztak, a Tyre Extinguishers állítása szerint március óta mintegy 9000 városi terepjáró gumijait engedték le az aktivistáik.

Keddről szerdára virradóra végrehajtották eddigi legnagyobb akciójukat: egy éjszaka alatt kilenc országban – Csehországban, Dániában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Hollandiában, Kanadában, Németországban, Norvégiában és Svájcban – összesen 600 SUV-t intéztek el „a bátor polgárok”, ahogy a Tyre Extinguishers nevezte őket. Állításuk szerint a szám tovább fog nőni, azaz folytatódnak az akcióik.

A szervezet az interneten keresztül koordinálja akcióit, a honlapon útmutatót is adnak a gumik leeresztéséhez: módszerként egy-egy szem lencse szelepbe való benyomását ajánlják, amely így aztán nyitva marad, ami a gumi lassú leeresztésével jár.

A Tyre Extinguishers célja, hogy világszerte ellehetetlenítsék a nagy szabadidőjárművek városi használatát, azok ugyanis „a gazdagok rongyrázásával” „indokolatlan luxusemisszióval” növelik a légszennyezést, teszik veszélyesebbé az utakat, és járulnak hozzá a klímakatasztrófához.

„A klímamozgalom eddig nem élt a titkos taktikákkal. Végső soron szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy az életek megóvására a szabotázs is legitim módszer, és hogy sokkal több ilyenre lenne szükség. Ha a szennyezők az udvarias kérésre, a tüntetésekre, a hagyományos módszereke nem hallgatnak, akkor nem marad más választás” – magyarázta a Tyre Extinguishers szóvivője.

A környezetért érzett aggodalom érthető és megsüvegelendő, a tiltakozásra választott módszer azonban legalábbis vitatható, az „áldozatok” számára pedig végtelenül bosszantó. Persze épp ez a cél.