A klímaváltozásért aggódó radikális környezetvédők egyre komolyabb figyelemfelhívó akciókkal próbálják elérni az általuk helyesnek vélt célokat. Az autóipar már régóta a begyükben van, láttunk művérrel leöntött új típusokat autókiállításokon, autópályát összekapaszkodva eltorlaszoló aktivistákat, szélvédőre ragasztott cetliket. 

A napokban történt friss megmozdulással azonban átléptek egy képzeletbeli határt. A figyelmeztető szövegek mellett tettekkel is jelezni akarták az autósoknak, hogy bolygópusztító autóval járnak: nemes egyszerűséggel az egyik kerék leengedésével bénították meg a kiválasztott szabadidő-autókat. 

A magyarul nehezen visszaadható “Tyre Extinguishers” elnevezésű csoport Chelsea, Chiswick, Harley Street, Hampstead Heath, Notting Hill, Belgravia, Clapham, Brighton, Bristol, Cambridge, Sheffield, Liverpool és Edinburgh SUV-sofőrjeinek adták át az üzenetet. 

Céljaikat a hátrahagyott cetliken fogalmazták meg: szerintük a szabadidőautókat törvényileg ki kell tiltani a városi lakóövezetekből, durva mértékű adóterhekkel, egyéb központi szabályozással, párhuzamosan a közösségi közlekedés fejlesztésével. 

Több száz szabadidő-autó kerekeit engedték le a környezetvédő aktivisták 2

A helyi hírek szerint nem válogattak az autókban található hajtás alapján, dízel, benzin, hibrid, konnektoros hibrid, mind megkapta a lapos gumis kezelést. Egy teljesen elektromos, a városi levegőt közvetlen kipufogógázzal nem szennyező Mercedes-Benz EQC tulajdonosa is az áldozatok között volt. A lapos gumikat már csak akkor vette észre, amikor reggel el akart indulni a szokásos körre három gyerekével az utastérben. 

“Időpontunk volt az egyik beteg gyerekünkkel a kórházba, szerencsére van második autónk” – nyilatkozta az Edinburgh News megkeresésére. 

Igaz, a terjesztett szórólapon megindokolják a minden hajtásra kiterjedő akciót: “Hibridet, elektromost vezetsz? Ezek ugyanúgy szennyeznek, veszélyesek és dugókat okoznak. További információ a honlapunkon!”

Az aktivisták honlapján tényleg vannak érdekes információk. Többek között megmutatják, hogyan kell azokból a furfangos kerekekből kikergetni a levegőt, valamint abban is segítenek, mi is az a SUV.

A leírás szerint a SUV:

  • Általában magasabb mint a többi autó
  • Magas hasmagasság (az autó karosszériája és az út közötti távolság)
  • Normálisnál nagyobb kerekek, terepgumik

Tehát akár egy szerény tömegű, dízelként kisautókhoz hasonló fogyasztást hozó Dacia Duster is bekerülhet az akcióba, sőt! A honlapon pár képet illusztrációként is feltüntetnek, ami mutatja, mennyire otthonosan mozognak a témában. Többek között a Toyota RAV4 is a fotókon szerepel, ami hibridként az egyik legtisztább, legtakarékosabb erőforrást hordja orrában. 

Több száz szabadidő-autó kerekeit engedték le a környezetvédő aktivisták 3

Vannak nagy fogyasztású, túlméretes, nehéz szabadidő-autók, amelyeknek tényleg nincs helye a városban, de egy ilyen Toyota RAV4-et szekálni több mint butaság. Valós fogyasztása egy ilyen autónak a Spritmonitor adatai szerint 6-6,5 liter száz kilométeren, amit a jobb fogyasztású kompaktok hoznak, hossza 4,6 méter, szélessége 1,85 méter, tehát a városi utakon sem egy romboló. Mégis, az aktivisták szerint ez is egy “gyilkos benzinzabáló”, aminek pusztulnia kell.

Több leengedett kerékkel álló autós is írta Twitteren, hogy egyetértenek a célokkal, de ez a probléma nem oldódik meg az ilyen akcióktól, amellett, hogy vannak, akiknek a munka, nagyobb teher vontatása, a magas üléspozíció, terepjáró képesség miatt tényleg ilyen jellegű autóra van szükségük.