Szerdán hajnalban egy Tesla Model Y egy michigani rendőrautónak ütközött, amely egy jármű és egy szarvas balesetének helyszínére vonult ki az I-96-os autópályán – adta hírül a helyi rendőrség tájékoztatása alapján a Carscoops.

Való igaz, a rendőrség Dodge Chargerje részben elzárta a külső sávot, ugyanakkor megkülönböztető jelzései üzemeltek. Úgy tudni, Autopilot üzemmódra kapcsolták a Teslát, azonban ez sem menti fel a 22 éves sofőrt a következmények alól.

Pláne úgy, hogy bevont jogosítvánnyal vezetett, ami miatt 500 dolláros, vagyis több mint 150 ezer forintos bírság is kiszabható, de akár 93 napos börtönbüntetésre is ítélhetik. Polgári jogsértés miatt már kapott egy 400 dolláros, valamivel több mint 120 ezer forintos pénzbüntetést, a vezetői engedélyébe pedig két büntetőpontot jegyeztek be.

Ahogyan az a rendőrség által közzétett képeken is látható, a Tesla jobb eleje, a lökhárítótól az A-oszlopig sérült, míg a Charger esetében az autó bal hátsó része roncsolódott látványosan.

A mai napig vitatott – főként elnevezés szempontjából – a Tesla Autopilot-rendszere, mivel a gyártó számtalanszor hangsúlyozta, hogy aktív vezetői felügyeletet igényel a fejlett, látás- és tervezésközpontú mesterséges intelligencián alapuló technológia, erről azonban néhányan láthatóan nem akarnak tudomást venni. Ez vezetett már halálos kimenetelű tragédiához is.

A félrevezető név és a részletek nem ismerete mellett elsők között merült fel a vezetés közbeni alvás, de olyan is volt, aki az Autopilottal szerette volna megspórolni a reggelizésre szánt perceket, de egyesek ennél hajmeresztőbb mutatványokra is felhatalmazva érezték magukat:

Egyelőre ahhoz is alaposabb kivizsgálás szükséges, hogy jelen esetben megállapítsák, igazat mondott-e a huszonéves sofőr abban, hogy az Autopilot használata mellett karambolozott-e a Teslával.