Jekatyerinburg Oroszország negyedik legnagyobb városa Moszkva, Szentpétervár és Novoszibirszk után. Itt rendezték meg nemrég a Kalligráfiai Fesztivált, melynek szereplője volt az alábbi villamos is, ami művészi kézírást kapott.

A színválasztás is jól sikerült, az arany-zöld kombináció egészen steampunkos jelleget ad a járműnek

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 1

Mi az a kalligráfia?

Kalligráfiának a díszes, szép (folyó) kézírás művészi fokú gyakorlását nevezik. Kalligrafikus írásnak szokás nevezni a rendezett, szabályos folyó vagy folyamatos zsinórírást, amelynek többféle változata van, jelenleg mindegyik kiveszőben.

A kalligráfiát vagy folyamatos mozdulatokra épülő szép kézírást például a japán gyerekek iskolában tanulják sok éven át, része az általános oktatásnak, ugyanis a japánok írásjelei fogalmakat takarnak, képileg is reprezentálnak, és a hangalak mellett a gyerekek rögzítik a jel előállításához szükséges finom manuális mozgás részleteit, nemcsak a fejükben, hanem az izmaikban is.

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 2

Vaszilij Matafonov, egy utcai művész használta festővászonnak ezt a villamost, a projektnek pedig a “Life is movement” (az élet mozgás) nevet adta. A szavak, amelyeket többek között felfestett a tömegközlekedési eszközre: “mozgás”, “növekedés”, “művészet” és a “ne hagyd abba”.

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 3

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 4

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 5

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 6

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 7

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 8

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 9

Ez az orosz villamos annyira gyönyörű, hogy szívesen látnánk Budapesten is 10

Vaszilij közösségi oldaláról az is kiderül, hogy az igen tehetséges művész más közlekedési eszközökre is festett már hasonló dolgokat.

View this post on Instagram

Ты автор того, что с тобой происходит. Эта фраза, на двух языках, окружила кузов @porsche ювелирной каллиграфией. Использовал глянцевый лак @loopcolors вот что вышло🖌 Спасибо за доверие @sergey_vysotskiy 🤜🏽🤛🏽 . You are the author of what is happening to you. This phrase, in two languages, wrapped the body of @porsche with jewelry calligraphy. Used @loopcolors glossy polish and a few brushes. Estimate the result. . Photo by @tony_mikhailov 🔥 #porsche #porschepanamera #russia #abstractart #abstractcalligraphy #calligraphy #calligraphymasters #calligraphyart #artwork #modernart #contemporaryart #calligraphygang #ekaterinburg

A post shared by Matafonov Vasiliy (@custom_bas) on