Magyarországra jön egy kőkemény terepjáró, amely idén október közepétől válik rendelhetővé és 2022 második felében lesz átvehető. A neve teljesen ismeretlen az autók világában: Ineos Grenadier 4×4.

Aki a krumplistésztát gránátoskocka vagy grenadírmars néven ismeri, annak legalább a modellnév mondhat valamit. A gránátos nevet a londoni Grenadier söröző ihlette. Ne egy becsületsüllyesztőt képzeljetek el fagyisedényből mért piros fröccsel, ez egy elegáns pub, ahol előfordul jó pár befektetési bankár, iparmágnás és néha Vilmos herceg is.

23,2 millió Ft lesz, ha nem romlik tovább a forint

Itt határozta el társaival Sir Jim Ratcliffe, hogy megépíti a saját autóját, egy célszerű, masszív, kevés kompromisszummal terhelt terepjárót. Ez az egyik legérdekesebb új autó, amivel az utóbbi években találkozhattam, ezért én is ellátogattam a hazai premierjére a vadászati világkiállításra.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 1
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 2

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 38
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 39
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 40
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 41
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 42
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 43
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 44
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 45
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 46
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 47
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 48
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 49
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 50
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 51
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 52
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 53
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 54
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 55
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 56
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 57
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 58
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 59
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 60
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 61
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 62
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 63
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 64
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 65
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 66
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 67
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 68
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 69
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 70
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 71
Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 72
Fotó megosztása:

Magyarországon a márkát az Aston Martint, az LEVC-t és a Lotust is képviselő Gablini cégcsoport forgalmazza majd, ha jövőre elkezdődik az Ineos Grenadier terepjárók gyártása. Az ötszemélyes személyautó indulóára most bruttó 23 177 500 Ft, de a forint gyengesége miatt ez több is lehet, mire az első autók megérkeznek, legkorábban 2022 őszén.

A formaterv erősen emlékeztet a 110 hüvelykes, hosszabb tengelytávú Defenderére. A terepjárómárkát alapító Sir James tényleg megpróbálta megvenni a Defender gyártósorát, de a Land Rover nemet mondott. Tudomásom szerint a brit autógyártó bíróság elé citálta az Ineost a dizájnhoz kötődő jogai megsértéséért, de ezeket a pereket időközben elvesztette.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 74

Alig tudtam lefotózni a budapesti vadászati világkiállításon, sok érdeklődőt vonzott a valódi terepjáró

A régi Defender helyett

Én megértem a brit milliárdos lelkesedését a Defender életben tartása iránt, de ma már Európában nem lenne érdemi darabszámban forgalomba helyezhető autó. A gyalogosvédelmi előírásoknak nem felelne meg és konstrukciósan egy alumíniumhéj az acél alvázgerendákon, nincs érdemi energiaelnyelő struktúrája, ami ütközéskor megmentené az utasait.

Talán benneteket is meglep, hogy ez a tömb viszont mitől tud megfelelni a gyalogosvédelmi törésteszteknek, de összhangban van az európai szabvány minimumkövetelményeivel. Az első, hogy más piacok acél lökhárítója helyett műanyag lökhárítót kap, igen lágy anyagból. A feláras csörlőt is teljes plasztikburkolat fedi, nem lehet vele villogni fagyizás közben.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 75

Merev tengelyt és csavarrugókat kapott, ami a légrugós rendszernél könnyebb, kevesebb a hibalehetősége és sokkal egyszerűbben javítható

Ez az autó véletlenül sem a pozőröknek szól, minden részlete funkcionális. Egyetlen kivételre bukkantam rá, a motorház hátsó sarkán van egy szellőzőrácsnak kinéző felület, ami valójában zárt. A fejlesztés korábbi szakaszában úgy tűnt fel, hogy kelleni fog a motortéri hő jobb elvezetéséhez, aztán kiderült, hogy mégsem, ezért lett zárt, de a rácsforma megmaradt.

115 hüvelyk a tengelytáv, ami 292,1 cm. Az autó hossza 4927, szélessége tükrökkel együtt 2132, magassága 2033 mm. Ezek a zárt kombi adatai, amelyben öt embernek van Recaro-ülése és tisztességes helye.

Ötszemélyes és pickup lesz először

A kiállított prototípusba beülve a térérzet elég szerény az autó méreteihez képest, pedig a meredek oldalfalak ezen javítanának, de a valós tér nem kicsi, magas emberként hátul is jól elfértem. Később más üléselrendezés is elképzelhető, oldalsó padokkal hosszirányban a raktérben vagy a kombiban hét üléssel, három üléssorban.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 76

115 hüvelyk az ötajtós tengelytávja, ami 292,1 cm. Lesz egy áfa-visszaigényléssel megvehető platós kisteherautó is, az 1,5 méteres platóhossz-követelmény miatt 127 hüvelykre, 322,6 cm-re nyújtott tengelytávval

Lesz egy áfa-visszaigényléssel megvehető platós kisteherautó is, az 1,5 méteres platóhossz-követelmény miatt 127 hüvelykre, 322,6 cm-re nyújtott tengelytávval. Az alváz gyártósorát az Ineos megvette a Volkswagen egyik üzeméből, ahol az Amarokhoz készültek raja alvázak, de mivel a pickup utóda a Ford Rangerrel közös modell lesz, a gyártósor eladóvá vált.

Merev tengely, elöl is

Alapvetés volt a tartósság és az egyszerűbb karbantartás miatt is az első és a hátsó merev tengely, amelyeket a traktorgyártásból ismert Carraro szállít. A kisebb fordulókört és közúton nyugodtabb futást, jobb kanyarstabilitást adó független kerékfelfüggesztésről lemondva sokkal jobb a tengelyek artikulációs képessége is, mert a merev tengely egyik végén levegőbe emelkedő kerék a másikat a talajra szorítja.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 77

Merev tengelyekkel sokkal jobb a tengelyek artikulációs képessége is, mert az egyik végen a levegőbe emelkedő kerék a másikat a talajra szorítja

Ennek világbajnoka a JEEP Wrangler, amelynek még valamivel tovább maradnak a kerekei a talajon, de várhatóan az Ineos Grenadier 4×4 kevésbé idézi majd a középkort épített úton, mint az amerikai legenda.

Mindkettő kompromisszum, eltérő céllal, de a fejlesztés hangsúlya a minél jobb terepjárós tulajdonságokon volt. Az Ineos Grenadier csavarrugókat kapott, ami a légrugós rendszernél könnyebb, kevesebb a hibalehetősége és sokkal egyszerűbben javítható.

A bemutatóra hazánkba utazott Michael Küchel, a terepjáró termékmenedzsere, aki egyben a kelet-közép-európai régióért felelős regionális üzleti vezető is. Mint a cikkhez oly sok mindent, azt is vele beszélgetve tudtam meg, hogy felmerült a portálhajtás gondolata, de ennek karbantartási igénye az előnyeihez képest aránytalan lenne.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 78

Derűs, laza hangulatú hely lesz a Gablini cégcsoport Ineos-márkakereskedése Budapesten, ez egy gyári fotó a belsőépítészeti stílusról

Hajtásrendszer, 3 zárral a régi G-osztály kifejlesztőjétől

A hajtásrendszer fejlesztését az Ineos tulajdonosa is ugyanarra a beszállítóra bízta, amelyik a klasszikus, 461-463-as G-osztályt tervezte és gyártotta a Mercedesnek. Akkor Steyr-Daimler Puchnak hívták, most Magna a név, de a szaktudás egyformán sokkarátos.

Alapáron a terepáttételen kívül középső differenciálzár jár, mert ez a terepjárás előfeltétele az állandó összkerekes járműveknél. A Lada Nivában is van középső zár, amely 1976-ban a világ első állandó négykerék-hajtású és önhordó karosszériás terepjárója volt.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 79

Feláras a hátsó és az első differenciálzár, a középső széria. Kapcsolójuk a tetőpanelen van, ahol az autó méreteit felirat jelzi. Jól jöhet ismeretlen parkolóházakban

Felárért rendelhető hátsó és első differenciálzár is, közös vadászaton nem tudnak felvágni a háromzáras G-osztályukra az irányított közbeszerzések ászai. A diffizárak kapcsolója a tetőpanelen van, ahol az autó méreteit is jelzi egy felirat, ami jól jöhet parkolóházba behajtáskor. A 195 centis mélygarázsokba nem fér be az autó, magasabb az Opel Zafira Life kisbusznál.

Videó az autó fejlesztéséről és teszteléséről

A terepjáró-építés egyik alapja a megfelelő hűtés, mert itt nagyon kis sebességnél, kevés beáramló menetszéllel kellhet az autónak iszonyatos terheléssel küzdenie mocsárban elakadva, sziklák közé szorulva. Az Ineos Grenadier 4×4 is külön hűtőt használ a váltóolaj és a motorolaj hűtésére, a vízhűtői ránézésre is szélesek, nagy kapacitásúak az orrban.

Stílusos célszerszám

Toby Ecuyer vezető formatervezőt a belső tér megalkotásakor nem más terepjárók, hanem munkagépek, hajók, traktorok és helikopterek inspirálták.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 80

Toby Ecuyer vezető formatervezőt munkagépek, hajók, traktorok és helikopterek inspirálták a belső tér megalkotásakor

A vadászati kiállításon megmutatott prototípus belseje makett, a kapcsolók nem működtek benne, de látni a szándékot, hogy vizes kézzel is biztosan használni lehessen őket. Ha a tulaj nem rendel szőnyegezést, a padlóborítás a lefolyónyílások dugóinak kivétele után gyakorlatilag kislagozható.

A tetőn elhelyezett kapcsolókat a repülőgépekből ismerjük, a cél itt is az, hogy ne csak a vezető érhesse el őket könnyedén, hanem a mitfahrer is. Lehetőleg minden funkciónak külön nyomógombja, kapcsolója van, de sok minden elérhető a 12,3” képátlójú érintőképernyőről vagy a BMW-től ismert kontroller pogácsájával is.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 81

Van szelíd hangú duda is, amivel a bicikliseket lehet úgy figyelmeztetni, hogy ne essenek ki a nyeregből vagy a juhokat, bárányokat, más jószágot finoman távozásra bírni, ha elállják az utat

BMW-sorhatok, két verzióban

Motorszállítóként a BMW a partner. Mindkét sorhatos 3,0 literes, a benzines 285 lóerős és 450 Nm a maximális forgatónyomatéka, a dízel 249 lóerős és 550 Nm-t ad le. Látszik a csúcsértékekből, hogy mindkettő visszafogott az eredetihez képest, amivel egyenletesebb az erőleadás és elvileg kevesebb baj lehet a kisebb fordulatszámokon működő motorokkal.

Nekem ez a fő kérdőjel a projektben, a 2007 utáni BMW-motorok között nem tudnék olyat mondani, ami erős lenne tartósságban és rossz üzemeltetési körülmények tartós elviselésében, de az Euro 6D norma teljesítésére és a fogyasztáscsökkentésre hangolt mai motoroktól ez egyre kevésbé reális elvárás. Itt is a nyolcfokozatú, bolygóműves ZF-automata kapcsolódik a motorhoz.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 82

Svédországtól Ausztráliáig zajlik a prototípusok tesztelése, hogy 2022 júliusától az elvárható minőségben kezdődhessen az autók kiszállítása

Segít szerelni

Érdekes az Ineos megközelítése a Grenadier terepjáró karbantartására. Egyrészt az autó értékesítési pontjain, köztük Budapesten is lesz márkaszerviz, de a kötelező karbantartások elvégzésére a gyártó leszerződött a Bosch-sal

Így 150-nél több ország több mint 10 000 Bosch-műhelyében megoldható az autó szervizelése. A legérdekesebb, hogy az Ineos a tulajdonosoknak is lehetővé teszi az autó szervizelése és karbantartása. A munkákat robbantott ábrák és animációk segítik egy weboldalon. Azokban az országokban, ahol rossz az üzemanyag, kiegészítő víz- és szennyszűrőket kap az üzemanyag-ellátás.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 83

Budapesten lesz egy márkaszerviz, de a karbantartásokat a Bosch-szervizek is elvégezhetik vagy a tulajdonosok. Az otthoni szerelést robbantott ábrákkal és animációkkal segíti a gyár

Mit tud terepen?

Kereken 80 cm az autó gázlómélysége, ennél többet tudtommal csak a Ranger Rover és Land Rover típusai nyújtanak, mert a légrugózással meg lehet őket emelni. A 80 centihez nem kell magasra kivezetni az egyébként a szélvédő alsó pereméhez közel elhelyezett szívónyílást, az emelés inkább a porvédelmet szolgálja a szipókás autókon. Légrugózás nélkül is 25,7 cm a hasmagaság, a terepszög elöl 37,9, hátul 38,8 fok, a rámpaszög 27,9 fok.

Biztos, hogy nem lesz elektromos változat belőle, mert aki Afrikában hetente egyszer találna töltési lehetőséget, annak sokat romlanának az ügyfélelégedettségi mutatói. Abszurd lenne ezt a masszív építése, merev tengelyei miatt eleve 2,7 tonnás, 750-1000 kilóval terhelhető autót féltonnányi akkumulátorral még nehezebbé és a 200-250 km hatótávval használhatatlanná tenni.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 84

25,7 cm a hasmagaság, a terepszög elöl 37,9, hátul 38,8 fok, a rámpaszög 27,9 fok. A gázlómélység 80 centiméter

Még valami nem lesz, rövid verzió, amilyen a 90-es Defender volt. Michael Küchel indoklása szerint ez kizárólag offrad célokra volna használható, méretében és terhelhetőségében is túl kicsi volna az ügyfelek szükségleteihez képest.

Ki vesz ilyen terepjárót?

Ha már az ügyfeleknél tartunk, ki vesz ilyen autót? Sokféle embert fed a célcsoport. Benne vannak a jófej szülők, akik valami ritka, menő, eredeti autót keresnek; a világjárók és a hobbiból vadászók, offroadozók. Lesz, akinek munkaeszközként kell, például a turizmusiparban vadvízi evezések, téli mókák, szafaritúrák szervezőinek. Az Ineos Grenadier 4×4 szolgálhat mezőgazdasági üzemekben, de bevethetik adótorony-karbantartók és kőolaj-kitermelők éppúgy, mint természetvédő civil szervezetek.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 85

Három felnőtt elfér hátul, később lehet ötnél több személyes zárt terepjáró is. Sík a szélvédő és minden oldalüveg, mert ezt a legkönnyebb cserélni bantuföldtől Kamcsatkáig

A vevőkör részben vontatóautóként is használja a kocsit, amit 150 kg-os vonófejterhelés segít. A fékezett utánfutó maximum 3,5 tonnás lehet, ebbe komolyabb lószállítók, jachtok és kéttengelyes lakókocsik is beleférnek.

Megvették a francia Smart-gyárat

Biztos, hogy az Ineos nagyban gondolkodik. A gyártás felfutásával évente 30 ezer autó a terv, ami akár 60 ezerre növelhető. Ehhez a cég megvette a Smart Fortwo gyártási helyszíneként ismert üzemet Hambachban, Elzászban, a német-francia határ francia oldalán. A Daimler itt elköltött jó sok pénzt egy nagy SUV gyártásának előkészítésére, majd inkább eladta a telephelyet az Ineosnak, akik köszönik, örülnek az új Kuka-robotoknak. A Fortwo gyártása 2024-ig futhat itt, már most is az Ineos alkalmazottai rakják össze a kétüléses törpeautót.

Kőkemény terepjáró tart Magyarországra 86

2,7 tonnás, 750-1000 kilóval terhelhető. A fejlesztés hangsúlya a terepjáró-képességeken és a tartósságon volt, de talán nem mozog majd úgy közúton sem, mint egy őslény. Neves járműipari cégek megbízásával, összefogásával született. Merev tengelyeit a Carraro gyártja, traktorok beszállítója

Látszik a nagyságrendből, hogy a Gablini cégcsoport nem a sokadik startup partnere lett, akik villanyrollerek környezetszennyezésével helyettesítik a gyaloglást. Az autógyártó anyavállalata, az Ineos a világ negyedik legnagyobb vegyipari cége olyan mamutok mögött, mint a BASF, a kínai Sinopec és az amerikai Dow. A vegyipari üzletágból származó, 2020-ban 31 310 millió dolláros árbevétele forintban annyira felfoghatatlan összeg, hogy inkább be sem szorzom.

Mellette – Ellene
 
 • Valódi terepjárónak készült
 • Extraként 3 differenciálzár
 • Külön gomb mindenféle funkciónak
 • Sorhatos motorok, várhatóan bő erővel és remek hangulattal
 • Várható képességeihez méreten kedvező alapár
 • Tartósnak ígérkező felépítés
 • Nívós automatikus váltó a ZF-től
 
 • Nagyon nehéz
 • Várhatóan elég sokat fogyaszt majd
 • Kérdéses a BMW-motorok golyóállósága
 • A 4927 mm hosszhoz képest elég szűk térérzet
Tetszik az Ineos Grenadier?
átlag
8.07
szavazat
1541
Tetszik az Ineos Grenadier?